vineri, 26 aprilie, 2024

Dieta pentru ciroza

Distribuie:

Publicat:

Este indicat ca persoanele care au primit diagnosticul de ciroza sa-si modifice meniul zilnic pentru a-si imbunatati starea. Afla ce ar trebui sa mananci, cat si ce alimente sa eviti.

Ca regula generala, un meniu echilibrat si sanatos este benefic inclusiv daca ai ciroza. Fructele, legumele, cerealele integrale si proteinele adecvate fortifica organismul si previn complicatiile. In plus, este indicat sa iei un supliment cu multivitamine deoarece, in functie de gravitatea cirozei, unele persoane nu preiau o cantitate suficienta de minerale si vitamine solubile in grasimi (vitaminele K, A, D si E). Desi un meniul echilibrat va contine o cantitate suficienta din acesti nutrienti, este posibil ca organismul sa nu le absoarba eficient din cauza starii ficatului.
Din pacate, malnutritia este o problema des intalnita in cazul persoanelor diagnosticate cu ciroza deoarece pot aparea pierderea apetitului si modificari ale metabolismului. Din acest motiv este foarte impotant sa discuti despre meniul tau cu un nutritionist.
 
Daca ai ciroza trebuie sa eviti complet alcoolul, alimentele cu un continut ridicat de grasimi si crustaceele crude sau gatite partial. Indiferent de cauza cirozei bauturile alcoolice trebuie evitate complet.

Meniurile cu multe grasimi pot cauza probleme digestive pentru persoanele care sufera de ciroza. Organismul prelucreaza grasimile folosind bila, un lichid produs de ficat. In momentul in care ficatul este afectat si cantitatea de bila se poate modifica. Cu toate acestea, nu este recomandat sa eviti grasimile in totalitate deoarece corpul are nevoie de o cantitate minima in fiecare zi pentru o functionare optima. Important este sa stii sa alegi sursele de grasimi si sa fii atent la marimea portiei. Poti opta pentru nuci, avocado, peste gras sau uleiuri vegetale presate la rece.
Nu trebuie sa consumi nici crustacee crude sau gatite partial deoarece pot contine bacteria numita Vibrio vulnificus, care poate cauza o infectie grava ca urmare a diminuarii functiei imune a persoanelor care au ciroza.

Chiar daca te atrag suplimentele care sustin ca refac starea ficatului, trebuie sa te consulti cu un medic inainte de a le incerca deoarece pot interfera cu medicamentele pe care le iei deja, provocand probleme digestive suplimentare. In cazul in care apar cele trei complicatii ale cirozei si anume ascita, hipoglicemia si encefalopatia va trebuie sa iti schimbi si mai mult meniul, in functie de recomandarile medicului.
 
Ascita reprezinta acumularea unor cantitati ridicate de lichid la nivelul abdomenului. Este agravata de un meniu cu multa sare, motiv pentru care medicii recomanda reducerea cantitatii de sodiu in cazul acestei complicatii asociate cu ciroza. O astfel de dieta este destul de greu de urmat in conditiile in care alimentele procesate pe care le gasesti usor la supermarket contin mult prea mult sodiu.

Cand mergi la cumparaturi este indicat sa alegi carnea slaba, fructele si legumele pentru a diminua consumul de sodiu. Daca ai ascita conteaza si sa furnizezi cantitatea necesara de proteine organismului.
 
Daca ficatul este afectat nu poate prelucra o cantitate obisnuita de proteine. Organismul are nevoie de proteine pentru a sustine procesul de refacere si pentru a asigura energia necesara desfasurarii activitatilor cotidiene. Proteinele provin din carne, oua sau surse vegetale precum fasolea, nautul si lintea. Daca organismul primeste prea multe proteine cand ai ciroza poate aparea encefalopatia. Acest lucru se intampla datorita acumularii unor cantitati ridicate de amoniac, un produs secundar rezultat in urma digerarii proteinelor, care este toxic pentru creier. 
Encefalopatia este o complicatie care poate pune in pericol viata persoanelor care sufera de ciroza. 
Poate fi prevenita prin consumul unor cantitati mici de proteine.
 
Hipoglicemia sau glicemia scazuta este o alta afectiune care poate fi declansata de ciroza. Daca suferi de hipoglicemie vei avea nevoie de mese mici si frecvente, care contin carbohidrati complecsi precum painea, pastele si orezul. Simptomele hipoglicemiei sunt oboseala, starea de confuzie si palpitatiile.

Daca suferi de ciroza ficatul nu va putea stoca suficiente rezerve de energie sub forma de glicogen, componentul utilizat de organism pentru a sustine orice activitate. Din moment ce corpul poate prelucra rapid carbohidratii pentru a obtine energie, este util sa-i incluzi in meniul tau pentru a preveni problemele. sursa: eva.ro

A.M.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img