marți, 19 martie, 2024

Dieta utila pentru ulcerul peptic

Distribuie:

Publicat:

Dieta utila pentru ulcerul peptic este un subiect des intalnit in cadrul indicatiilor pentru pacienti. Desi pana de curand alimentele neutre erau considerate a fi optiunea standard, accentul s-a mutat pe continutul de vitamine si minerale. Chiar daca s-a renuntat la prescrierea exclusiva a alimentelor neutre, exista in continuare reguli de dieta pentru a minimiza simptomele neplacute si pentru a favoriza vindecarea organismului.
 
Pana de curand se considera ca ulcerul peptic este cauzat de stres si meniul inadecvat. Tratamentul se baza pe consumarea unor alimente cu gust neutru. Acidul gastric era, de asemenea, considerat o cauza a ulcerului, utilizand-se antiacidele si alte medicamente pentru a bloca productia de acid la nivelul stomacului. Cu toate acestea, masurile luate nu erau eficiente in toate cazurile.

Robin Warren si Barry Mashall au identificat legatura dintre bacteria Helicobacter pylori si ulcer in 1982, iar acest lucru a condus la inceperea tratamentelor pe baza de antibiotice la sfarsitul anilor `90. O alta cauza a ulcerului peptic este si utilizarea pe termen lung a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene precum aspirina sau ibuprofenul. O a treia cauza, mult mai rara, este sindromul Zollinger-Ellison, care se manifesta datorita prezentei unei tumori. 
 
Chiar daca dieta nu poate vindeca ulcerul peptic, cat timp este activ conteaza foarte mult cum iti constitui meniul zilnic pentru a reduce gravitatea simptomelor si a sprijini recuperarea organismului. Iata cum trebuie sa creezi dieta adecvata pentru ulcerul peptic:
 
1. Consuma alimente bogate in vitaminele A si C pentru a favoriza vindecarea. Corpul va avea nevoie de o gama variata de fructe, legume si cereale integrale in timp ce organismul isi revine. Va trebui sa pui accentul pe un meniu viu colorat si plin de vitamine.

– cele mai importante surse de vitamina A sunt morcovii, spanacul, broccoli, cartofii dulci, ardeii grasi rosii, mango si caisele;

– cele mai bune surse de vitamina C sunt citricele, ardeii grasi, capsunile, varza de Bruxelles, conopida, broccoli, sucul de rosii si cartofii albi;

– nu te multumi numai cu suplimente alimentare.

Vei obtine o gama mult mai variata de minerale, fitonutrienti si micronutrienti cand alegi fructele, legumele si cerealele integrale fata de ceea ce contine o pastila.
 
2. Alege alimentele care contin probiotice. Cand iei antibiotice pentru a elimina bacteria H. pylori va trebui sa iei masuri pentru a restabili echilibrul de bacterii benefice la nivelul tractului intestinal. in cadrul studiilor de specialitate s-a constatat ca probioticele corelate cu tratamentul cu antibiotice dau rezultate mult mai bune pentru eradicarea bacteriei. Probioticele reintroduc in organism bacteriile care favorizeaza digestia optima. Acestea includ miso, iaurtul, tempeh, varza murata si branzeturile maturate. Poti lua si suplimente cu probiotice.
 
3. Limiteaza consumul de alcool si renunta la fumat. Prea mult alcool va irita stomacul si intestinele, ceea ce poate incetini procesul de vindecare si va favoriza inflamatiile si hemoragiile. Este recomandat sa nu consumi bauturi alcoolice sau sa reduci foarte mult cantitatea. De asemenea, trebuie sa renunti la tigari pentru ca fumatul intarzie vindecarea ulcerelor.
 
4. Poti renunta la lapte. Nu toti pacientii trebuie sa elimine laptele din meniu in timpul tratamentului pentru ulcer, dar in unele cazuri laptele reduce durerea asociata cu ulcerul pe moment, in timp ce stimuleaza productia de acid si agravarea durerii ulterior. Aceasta este o schimbare radicala fata de recomandarile din trecut si este bine sa discuti cu medicul tau pentru a sti daca poti consuma lapte sau nu.
 
5. Ia analgezicele la masa. Vei proteja flora intestinala daca de fiecare data cand iei analgezice consumi si alte alimente. Ora mesei este momentul ideal pentru analgezice pentru ca este foarte important sa nu le iei pe stomacul gol.
 
6. Identifica alimentele care iti agraveaza simptomele. Multe persoane care au ulcer peptic pot consuma fara probleme majoritatea aliemnetlor, dar uneori exista anumite preparate care irita si stimuleaza productia excesiva de acid. Este recomandat sa notezi ce simptome ai si ce alimente te deranjeaza pentru a putea sa-ti constitui un meniu benefic. sursa: eva.ro

(A.M.)

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img