vineri, 26 aprilie, 2024

Diferența Dintre o Relație Sănătoasă și una Toxică

Distribuie:

Publicat:

Cum să faci diferența între o relație sănătoasă și una distructivă?

E mai simplu decât ți se pare. Ascultă-te – dacă alături de tine este o persoană alături de care te simți cea mai tare din cartier, totul este în regulă. Însă dacă din momentul întâlnirii voastre, ai 100 de noi complexe și nu mai ai încredere în sine, înseamnă că este o problemă. Chiar dacă ție ți se pare că tot ce se întâmplă este ok. Însă poți să te simți distrus chiar și de cele mai nevinovate gesturi/cuvinte, etc.

Ți se spune ce să faci

De la început ți s-a părut drăguț  – „îmbracă-te mai gros că e frig”, „încetează să mai fumezi, te vreau sănătoasă” și alte replici din discursurile mamei. El nu este indiferent, lui îi pasă!

De fapt, în controlul total nu este nimic drăguț. Ești o persoană adultă și ar trebui deja singură să decizi cum să te îmbraci, ce să mănânci, ce să bei sau cum să-ți cheltuiești banii. Însă, respectând ordinele lui, te vei transforma într-un copil vulnerabil, care, dacă nu va fi supravegheat, își va băga furculița în ochi sau se va îneca în farfuria cu supă.

Ești responsabilă pentru dispoziția lui

Nu, de fapt nu – doar dacă ai fost la Hogwarts și poți cu o singură mișcare de baghetă să alungi tristețea, oboseala și furia. Însă să învinovățești pe altcineva pentru proasta dispoziție nu e decât o metodă clasică de a distruge personalitatea cuiva și de-a manipula.
Dacă personalitatea ta încă nu e bine fortificată, vei înțelege că problema nu e în tine, ci în circumstanțe.

 

Simți că trebuie să te schimbi

Altfel el va pleca. Pentru a corespunde în totalitate preferințelor lui, trebuie să fii mai calmă, să-ți placă voleiul, să dai jos 5 kilograme, să înveți să joci pocker și să încetezi să mai vorbești despre politică.

Este foarte greu să trăiești, înțelegând că nu poți atinge standardele de aur, impuse de iubitul tău. Mai mult decât atât, aceste standarde nu sunt decât niște banalități. El a început să fie cu tine știind că habar nu ai cum și ce este voleiul.

Nu suporți despărțirea

E un lucru înțeles și obișnuite dacă acest lucru se întâmplă în primele zile de când vă cunoaște. Straniu este atunci când acestă stare se regăsește la cuplurile care au deja ceva timp. El doar a plecat într-o deplasare de muncă, iar tu deja stai din colț în colț, scriindu-i pe toate aplicațiile de chat posibile și îți imaginezi scenarii oribile – de la accident feroviar până la amantă. Cum s-a  întâmplat că toată lumea ta se învârte în jurul lui și nu poți face nimic atâta timp cât el nu este?

Îți alegi cu atenție cuvintele

Cu atât de multă atenție, încât orice corp diplomatic te-ar invidia. Pentru că știi: cea mai mică greșeală de formulare și va face mișto de tine sau mai rău – se va înfuria și va înjura. Mai devreme sau mai târziu vei înceta să mai deschizi gura, pentru că să-ți filtrezi cuvintele de fiecare dată când vrei să spui ceva  este cu adevărat epuizant. De fapt, în acest mod îi dai dreptul lui să decidă ce ai voie și ce trebuie să spui. 

Mai poate fi vorba aici de încredere în sine? Nu. 

Nu spui „nu”

Nu te minți măcar pe tine – nu pentru că toate ideile iubitului tău te entuziasmează. Mai degrabă ești de părerea că nu ai dreptul să nu accepți sau pur și simplu înțelegi că părerea ta nu interesează pe nimeni, atunci de ce să mai încerci să te revolți în vreun mod?

Îți este frică că totul s-ar putea distruge în curând.

O relație sănătoasă îți dă sentimentul de stabilitate și protecție. Iar romanul vostru nu este decât un butoi cu pulbere, iar tu aștepți ca acesta să explodeze la un moment dat.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img