marți, 19 martie, 2024

Dimitriu: Dezvoltarea relaţiilor economice şi comerciale cu Kazahstanul constituie o prioritate în strategia de relaţii externe a CCIB

Distribuie:

Publicat:

Dezvoltarea relaţiilor economice şi comerciale cu Kazahstanul constituie o prioritate în strategia de relaţii externe a Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), a declarat preşedintele Camerei bucureştene, Sorin Dimitriu, la întâlnirea cu Daulet Batrashev, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Kazahstan în România.

"Preşedintele CCIB, Sorin Dimitriu, a avut o întrevedere cu Daulet Batrashev, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Kazahstan în România, care a fost însoţit de Chingiz Kemel, prim-secretar în cadrul Ambasadei", se arată într-un comunicat al CCIB, remis joi AGERPRES.

Potrivit preşedintelui Camerei bucureştene, organizarea la Bucureşti a unei 'Săptămâni a produselor din Kazahstan în România', urmată de o misiune economică condusă de CCIB în Kazahstan ar putea constitui formule excelente pentru o mai bună cunoaştere a companiilor din cele două ţări, pentru identificarea de oportunităţi de afaceri şi investiţionale, precum şi a unor proiecte cu şanse reale de finalizare şi cu beneficii pentru ambele părţi.

"Am convingerea că sistemul cameral poate contribui la dinamizarea şi amplificarea schimburilor comerciale, dar şi a celor la nivel universitar. Ne dorim o prezenţă constantă pe piaţă kazahstaneză, aşa că luăm în calcul deschiderea de către CCIB a unui birou de reprezentare în ţara dumneavoastră, dublat de o expoziţie permanentă cu produse şi servicii oferite de firme din România, după un model care a fost testat cu succes în ţările din regiunea Golfului Persic", a declarat Sorin Dimitriu.

Daulet Batrashev a apreciat potenţialul pieţei româneşti şi a exprimat interesul ţării sale pentru dezvoltarea relaţiilor economice şi de cooperare cu România. Ambasadorul Republicii Kazahstan şi-a exprimat întreaga deschidere faţă de proiectele prezentate de preşedintele CCIB, subliniind necesitatea de a identifica domeniile de interes pentru companiile din cele două ţări.

Daulet Batrashev a punctat faptul că oamenii de afaceri români interesaţi să investească în Kazahstan beneficiază de acces la pieţele ţărilor membre ale Uniunii Economice Euro-Asiatice (Kazahstan, Federaţia Rusă, Belarus, Armenia şi Kîrgîzstan).

În primele 11 luni ale anului 2017, schimburile comerciale româno-kazahstaneze se cifrau la 1,152 miliarde dolari, în creştere cu 31% faţă de perioada similară a anului 2016, din care importurile din Kazahstan s-au ridicat la 1,122 miliarde dolari (+36,9% faţă de anul precedent), iar exportul românesc la numai 30 milioane dolari (-49,6% faţă de perioada similară a anului 2016). 95,3% din import reprezintă ţiţeiul adus din Kazahstan pentru a fi prelucrat la Rafinaria Rompetrol de la Năvodari. AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img