vineri, 29 martie, 2024

Dintii sanatosi tin sub control hipertensiunea

Distribuie:

Publicat:

Cercetatorii italieni au descoperit ca o buna sanatate orala aduce beneficii acelor persoane care incearca sa isi tina sub control hipertensiunea, potrivit unui studiu publicat in revista Hypertension, editata de American Heart Association.

Oamenii de stiinta sustin ca pacientii cu gingii mai sanatoase au o presiune arteriala mai mica si raspund mai bine la medicamentele ce vizeaza scaderea presiunii sangvine,  in comparatie cu persoanele diagnosticate cu o boala a gingiilor, denumita parodontita. Descoperirea s-a bazat o analiza a inregistrarilor medicale si dentare provenind de la peste 3.600 de persoane diagnosticate cu hipertensiune. Autorii studiului, citati de agerpres.ro, au sugerat ca pacientii cu parodontita ar trebui sa isi monitorizeze cu mai mare atentie presiunea arteriala, iar aceia dintre ei care au fost deja diagnosticati cu hipertensiune ar avea de beneficiat de pe urma unei trimiteri la medicul stomatolog.

„Medicii ar trebui sa urmareasca cu atentie sanatatea orala a pacientilor“, in special pentru aceia care primesc tratament contra hipertensiunii, si sa ii indemne pe pacientii cu parodontita sa urmeze un tratament stomatologic, a explicat coordonatorul studiului, Davide Pietropaoli, cercetator la Universitatea din L'Aquila. In cadrul acestei cercetari, pacientii cu parodontita severa aveau o presiune sistolica ce era, in medie, cu 3 mmHg mai mare decat in cazul persoanelor care aveau o buna sanatate orala. Presiunea sistolica – valoarea mai mare din masuratorile presiunii sangvine – indica presiunea pe care o exercita sangele asupra peretilor arterelor. O diferenta de 3 mmHg este similara cu o reducere a presiunii sangvine ce poate fi obtinuta prin scaderea continutului de sare cu pana la 6 grame pe zi, potrivit autorilor studiului.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img