vineri, 29 martie, 2024

Directia Agricola Brasov: ‘Productia de cartof, sub cea de anul trecut din cauza secetei’

Distribuie:

Publicat:

Producţia de cartof în judeţul Braşov, a cărui recoltare s-a realizat, până în prezent, pe 40% din suprafaţa cultivată, va fi, în această toamnă, sub cea obţinută anul trecut, situaţii asemănătoare urmând să se înregistreze şi la porumb şi sfecla de zahăr din cauza secetei, potrivit directorului adjunct al Direcţiei Agricole Judeţeană Braşov, Mihail Gyero-Popa, potrivit Agerpres.

Acesta a precizat, că seceta influenţează lucrările de toamnă şi are efect negativ asupra culturilor semănate în perioada anterioară.

Conform directorului adjunct al DAJ Braşov, activitatea din agricultură se confruntă, în această toamnă, cu lipsa acută de precipitaţii, deficitul de apă din sol situându-se la aproximativ 150 l/mp, motiv pentru care la unele culturi se vor înregistra producţii sub cele din 2018.

Astfel, la cartof, a cărui recoltare s-a realizat deja pe 40% din suprafaţa cultivată, producţia medie este de aproximativ 23.000 kg/ha, situându-se sub cea de anul trecut.

"În cazul în care, în zilele în care urmează, vom înregistra precipitaţii suficiente, sfecla de zahăr mai poate recupera la capitolul producţie medie", a menţionat Gyero-Popa.

Totodată, acesta a precizat că, din cauza secetei, agricultorii întâmpină probleme şi la înfiinţarea culturilor de toamnă.

"Au fost terminate lucrările la rapiţa de toamnă – 3.450 ha şi orzul de toamnă – 580 ha. A început semănatul la grâu, din cele 17.100 ha programate fiind semănate circa 500 ha, dar lucrările sunt în grafic. Trebuie să spunem că din cauza secetei este foarte mult îngreunată pregătirea patului germinativ pentru culturile de toamnă, aratul, discuitul. În acelaşi timp, se constată o răsărire slabă şi neuniformă la culturile semănate în perioada anterioară, respectiv la rapiţă şi orz", a precizat directorul adjunct al DAJ Braşov.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img