vineri, 29 martie, 2024

Dispute rasiale, in Africa de Sud, dupa publicarea unei fotografii facuta intr-o scoala publica

Distribuie:

Publicat:

O fotografie făcută în clasa unei şcoli din Africa de Sud unde copiii de culoare stau la o masă la distanţă de elevii albi a provocat un scandal în această ţară, încă afectată de tensiuni rasiale puternice la un sfert de secol după ce s-a pus capăt oficial apartheidului, relatează joi France Presse, potrivit agerpres.ro.

 

Imaginea publicată de media locale şi pe reţelele sociale arată aproximativ cincisprezece copii albi în uniformă instalaţi la o masă, în timp ce în spatele sălii de clasă, alţi patru elevi, toţi de culoare, stau la un alt birou.

Fotografia a fost făcută miercuri la o şcoală publică din Schweizer-Reneke, în provincia rurală Nord-Vest, cu ocazia reînceperii şcolii.

"Se pare că există mult rasism aici", a declarat responsabilul provincial pentru educaţie, Sello Lehari, care s-a dus joi la faţa locului şi a cerut o anchetă.

Învăţătoarea a fost suspendată, dar şcoala a declarat că "nu există nicio intenţie din partea instituţiei de a separa copiii în funcţie de rasa lor".

"Să nu uităm că trebuie să ne ocupăm de copii de 5 ani". Învăţătoarea "a făcut o fotografie şi a trimis-o părinţilor pentru a le arăta că copiii lor erau fericiţi şi nu plângeau", a declarat un responsabil al instituţiei de învăţământ, Jozeph du Plessis.

Şcoala a făcut "progrese enorme în materie de integrare", a asigurat el.

Joi dimineaţă, părinţii au venit să-şi ia copiii înainte de sfârşitul orelor, în timp ce manifestanţi protestau în faţa şcolii.

Partidul de opoziţie Alianţa Democrată (DA) a denunţat "segregarea" şi a insistat asupra necesităţii de "a respinge rasismul". "Nu vom construi o Africă de Sud pentru toţi, dacă nu vom sta cu toţii la aceeaşi masă", a adăugat DA.

Alegerea în 1994 a primului preşedintele sud-african de culoare Nelson Mandela a pus capăt oficial regimului de segregare rasială apartheid, impus de minoritatea albă în şcoli, transporturi sau pe plaje.

Însă tensiunile rasiale persistă în ţară, unde cazuri de rasism se înregistrează în mod regulat.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img