vineri, 29 martie, 2024

DNA “a intrat” in unul dintre cele mai mari aeroporturi din Romania

Distribuie:

Publicat:

Procurorii DNA trimit in judecata pentru luare de mita directorului celui de-al doilea aeroport din Romania, ca numar de pasageri, cel mai mare din afara Capitalei.

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Cluj au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatilor: 

CICEO DAVID IOAN, director general la RA Aeroportul International „Avram Iancu” Cluj Napoca, cu privire la savarsirea infractiunii de luare de mita, 
 
BENE IOAN, administrator al unei societati comerciale, cu privire la savarsirea infractiunilor de dare de mita. 

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt: 

La nivelul Consiliului Judetean Cluj si a Regiei Autonome a Aeroportului International „Avram Iancu” Cluj-Napoca a fost demarat in anul 2011 un proiect avand ca obiect realizarea investitiei „Pista de decolare – aterizare de 3.500 m si suprafete de miscare aferente”, proiect ce viza dezvoltarea infrastructurii aeroportuare din zona de Nord – Vest a Romaniei. 

Avand in vedere ca investitia vizata presupunea un efort financiar semnificativ, proiectul de investitii a fost divizat in trei etape distincte, prin aceasta urmarindu-se atat asigurarea unei reale finantari, cat si posibilitatea obiectiva de realizare a constructiilor ce urmau a fi facute.

La data de 6 septembrie 2011, ca urmare a procedurilor de licitatie publica, intre Regia Autonoma – Aeroportul International Cluj-Napoca, in calitate de achizitor si o asociere de firme din care facea parte si cea administrata de inculpatul Bene Ioan, in calitate de executant, a fost incheiat un contract de executie lucrari avand ca obiect, executarea, finalizarea si intretinerea lucrarii „Pista de decolare aterizare de 3.500 m etapa 1 si suprafete de miscare aferente”.
Dupa finalizarea lucrarilor, pe fondul cointeresarii materiale a lui Ciceo David Ioan, directorului regiei autonome Aeroportul International Cluj – Napoca, si a unei alte persoane din conducerea CJ Cluj, omul de afaceri Bene Ioan a convenit cu acestia sa realizeze in continuare lucrari din Etapa II a proiectului, in sensul de a construi platforma de parcare aeronave Apron 4, lucrare ce a fost finalizata in luna martie 2014.

Acest lucru s-a realizat in lipsa oricaror forme legale si transparente de evaluare si acordare a unei astfel de lucrari finantate din bani publici, prin ignorarea principiilor concurentei si transparentei stabilite de legiuitor.

In acest context, in cursul lunii octombrie 2012, inculpatul Ciceo David Ioan a primit de la inculpatul Bene Ioan, pentru sine, un imobil situat in Cluj Napoca, presupus achizitionat de parintii sai cu suma de 690.000 lei si care ulterior a fost finisat cu lucrari evaluate la suma de 563.226 lei (manopera si materiale). Lucrarile respective au fost executate de firme colaboratoare sau apartinand inculpatului Bene Ioan, costurile fiind suportate de acesta din urma.

In schimbul acestor foloase, inculpatul Ciceo David Ioan, in exercitarea prerogativelor si atributiilor functiei sale, a directionat, in baza unor acte neconforme, alocari bugetare ale Regiei pe care o conducea catre societatea administrata de omul de afaceri, in vederea achitarii lucrarilor la platforma de parcare aeronave Apron 4.

In cauza s-a dispus instituirea sechestrului asupra imobilului ce a facut obiectul infractiunii de luare de mita, in vederea asigurarii confiscarii speciale. 

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalul Cluj, cu propunere de a se mentine masura asiguratorie dispusa in cauza.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img