marți, 19 martie, 2024

DNA cere statului roman sa-i asume vina pentru tragedia de la Colectiv si sa plateasca despagubiri uriase

Distribuie:

Publicat:

Victimele si urmasii celor care si-au pierdut viata in incendiul de la Colectiv, de acum 2 ani, solicita despagubiri, insa averea inculpatilor trimisi in judecata nu acopera nici pe departe valoarea daunelor cerute.
Prin urmare procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) a decis sa-i ceara statului roman sa-si asume vina si sa plateasca.
In primul dosar, victimele solicita 42.194.144 euro si 28.477.456 lei, iar in cel de-al doilea, 90 de persoane s-au constituit parti civile cu sume cuprinse intre 30.000 euro si 2.000.000 euro. Dosarele au fost conexate intr-un singur proces in care sunt judecati atat patronii clubului, patronii firmei de artificii, pompierii care au fost in control si nu au luat masuri, cat si fostul primar al sectorului 4, Cristian Popescu Piedone.
“Din examinarea proceselor-verbale de punere in aplicare a masurilor asiguratorii si din inscrisurile existente rezulta ca, bunurile imobile, mobile si sumele de bani identificate in patrimoniile inculpatilor, fie au o valoare insignifianta raportat la amploarea prejudiciilor produse, fie sunt grevate de diferite sarcini, astfel ca acestea, in mod cert, nu vor fi suficiente pentru repararea pagubelor pricinuite partilor civile”, a aratat procurorul DNA in fata instantei.
“Chiar si daca actiunile civile nu ar fi admise integral, in mod rezonabil despagubirile civile vor fi direct proportionale cu gravitatea dezastrului.
(…) Este evident ca, matematic, Judecatorul este in imposibilitate absoluta de a pronunta, pe latura civila, o hotarare judecatoreasca susceptibila de a fi pusa in executare, in mod real (…)
Romania a mai fost condamnata la CEDO pentru ca, nu a asigurat executarea hotararilor judecatoresti, iar in prezenta cauza
Prin urmare, procurorii DNA au cerut instantei de judecata sa introduca in proces Statul roman prin ministerul Finantelor astfel incat victimele sa aiba de unde sa isi primeasca despagubirile. Mai cu seama ca, spune procurorul DNA in cererea adresata instantei, Statul roman este vinovat pentru tragedia produsa si pentru ca nu a fost in stare sa salveze victimele.
„Avand in vedere premisele care au declansat savarsirea faptelor cauzatoare de prejudicii, respectiv autorizarea de catre autoritatea publica a Statului Roman a functionarii unitatii de alimentatie publica Club Colectiv, fara indeplinirea cerintei privind securitatea la incendiu, prin urmare contrar intereselor colectivitatii, precum si deficientele entitatilor publice implicate in interventia de urgenta la incendiul din Clubul Colectiv din Bucuresti, in seara zilei de 30 octombrie 2015, deoarece au actionat necoordonat si cu elemente de improvizatie, datorate lipsei de exercitii in caz de urgente majore si bazei materiale deficitare, fapt ce a impiedicat evitarea pierderilor de vieti omenesti, necesitatea participarii ca subiect procesual in sensul art.34 Cod procedura penala a Statului Roman rezulta cu necesitate din aceste imprejurari”, arata procurorii in cererea adresata instantei.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img