marți, 19 martie, 2024

DNA pregateste un dosar de coruptie in scandalul Hexi Pharma

Distribuie:

Publicat:

Potrivit jurnalistului Catalin Tolontan, in timp ce ancheta Parchetului General se concentreaza pe diluarea biocidelor produse de Hexi Pharma, DNA deja audiaza martori si va incepe o ancheta referitoare la coruptia din spitale si la autoritatile care au favorizat compania lui Dan Condrea. Iata, mai jos, ce scrie Catalin Tolontan.

“Contre si suspiciuni intre Dan Condrea si directorul general Flori Dinu. Asociatia Colectiv cere desecretizarea informarilor SRI, iar Dacian Ciolos vorbeste in favoarea lui Hellvig. In schimb, Parlamentul, cel care ar trebui sa vorbeasca, tace, desi Camera si Senatul au avut 27 de interpelari pe infectii nosocomiale.

“Sunt paralizat de frica pentru ca am pus in pericol viata pacientilor mei. Contractele erau astfel alcatuite incit sa cistige Hexi Pharma, spune directorul Spitalului de Copii din Brasov. La Congresul ATI de la Sinaia, in fata a sute de sefi ai Sanatatii nu s-a vorbit nici un moment despre criza dezinfectatilor.

“In firma s-a produs o ruptura intre Dan Condrea si restul lumii. Patronul vine, intra in birou si ceilalti abia il baga in seama. Din prima zi, toti au aruncat vina pe Condrea si-l considera responsabil”, descrie o sursa atmosfera din aceste zile din Hexi Pharma. Inclusiv directorul general Flori Dinu le-a spus colegilor ca “habar n-aveam dupa ce formule se fac dezinfectantii, numai Condrea tinea legatura cu fabrica!”. Oamenii vorbesc cu procurorii DNA. Daca, pana acum citiva ani, Flori Dinu contrasemna retetele de Thor, Suprasept si celelalte substante diluate, ultimele retete, diluate si ele, sunt semnate doar de directorul de productie Mihail Leva.

“Leva raspundea doar la comenzile lui Condrea”, spune Flori Dinu. Intre ea si Condrea a aparut o suspiciune reciproca. Concediati, oamenii de la Hexi Pharma denunta procurorilor aranjamentele din firma. Pe acest teren, DNA a inceput de cateva zile propriile cercetari.

“Parchetul General va inainta pe pista diluarii biocidelor, iar DNA va deschide un dosar pe coruptia spitalelor si a autoritatilor sanitare care au favorizat Hexi Pharma contra banilor negri”, explica o sursa judiciar felul cum isi vor imparti competentele si dosarele.

“Agentii Hexi Pharma, dar si directorul general erau oamenii care aranjau lucrurile cu managerii spitalelor si ai sistemului. Dar nu doar sefii luau bani. Cand venea camionul cu produse de la Hexi pana si portarul lua 200 de lei, cam asta era reputatia firmei!”. In paralel, creste numarul celor care solicita ca informarile pe care SRI sustine ca le-a dat autoritatilor despre infectiile nosocomiale si dezinfectanti sa fie facute publice. Asociatia Colectiv i-a cerut presedintelui Iohannis sa desecretizeze informarile SRI.

“Vrem sa aflam adevarul despre moartea copiilor nostri”, spun parintii victimelor de la Colectiv. Ei acuza coruptia din sistemul medical, care a intretinut si a acoperit infectiile intraspitalicesti. Ciolos ne asigura ca le-a vazut el! Cel care a incercat sa ajute SRI a fost premierul Dacian Ciolos. Folosindu-si prestigiul de om care doreste sa scoata la iveala adevarul in chestiunea dezinfectantilor, prim-ministrul a spus ca “Am primit mai multe informatii in aceste zile si de la Serviciul Roman de Informatii”. Apoi l-a invocat pe Eduard Hellvig, seful SRI.

“Apropo, domnul director mi-a aratat ca in ultimii ani a trimis autoritatilor guvernamentale mai multe informari legate inclusiv de infectiile nosocomiale”. Dar Dacian Ciolos nu are nicio autoritate legala sa controleze SRI! Si nu de la premier asteapta publicul confirmarea ca SRI si-a facut treaba. Ci de la Parlament. Iar in Parlament s-au petrecut, de-a lungul timpului, mai multe decat se stie in chestiunea infectiilor nosocomiale. O analiza realizata de think-tank-ul Median Research Center (MRC) arata ca in ultimele trei legislaturi mai multi parlamentari i-au chestionat pe ministrii Sanatatii in legatura cu infectiile nosocomiale. 27 de interpelari si intrebari despre infectiile nosocomiale, dezinfectanti si igiena din spitale au avut la adresa Guvernului parlamentarii in ultimii 10 ani. Initiativa MRC a venit dupa ce Dragos Patraru a dezvaluit in “Catavencii” ca ziarul Faclia din Cluj a relatat pe larg in 2013 una dintre aceste interpelari, cea a deputatei PSD Aurelia Cristea. Raspunsurile ministrilor, indiferent de partidul din care proveneau, au fost aproape standard, a descoperit ONG-ul.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img