joi, 18 aprilie, 2024

DOLIU in lumea academica din Romania! Un cunoscut profesor a incetat din viata

Distribuie:

Publicat:

Mircea Malita a murit. Matematician, fost ministru al Educatiei, membru in CC al PCR si diplomat de cariera, academicianul Mircea Malita a trecut la cele vesnice in seara zilei de luni, 21 mai 2018, la varsta de 91 de ani, informeaza Realitatea Tv.

Reputatul carturar, scriitor, diplomat, ambasador, constructor de institutii si initiator de mari proiecte trecut la cele vesnice duminica seara, informeaza Fundatia Universitara a Marii Negre (FUMN), fundatie al carui presedinte fondator era ilustrul academician.

Mircea Malita este omul trimis de Sadoveanu la ONU, cel care a stat de vorba cu Picasso si Tristan Tzara, cel care a negociat cu arabii situatia petrolului, cel care le-a dat-o rusilor peste nas luand pozitie contradictorie blocului sovietic la adunarea Natiunilor Unite din 1963, intarind astfel cuvantul si amplasarea Romaniei in cadrul organizatiei, cel care, laudat de Reagan, a fost numit cel mai de seama ambasador al Romaniei la Washington, ministru al invatamantului, membru al Clubului de la Roma inca din primii ani de la infiintare. Mircea Malita, diplomat roman la Washington pana in 1984, a fost acuzat de Elena Ceausescu ca face jocurile americanilor, ca este omul lor.

Academicianul Mircea Malita s-a nascut la 20 februarie 1927, la Oradea, intr-o familie crestin ortodoxa. Mircea Malita a parcurs studiile liceale la Oradea, Fagaras, Beius si Bucuresti, in perioada 1937-1945.

In Bucuresti Mircea Malita si-a continuat studiile universitare, la Facultatea de Stiinte-Sectia Matematica si Facultatea de Filosofie (1945-1949), doua domenii care l-au sadit din punct de vedere al caracterului si din punct de vedere al perspectivei viitorului. In 1972 si-a sustinut teza de doctorat intitulata ,,Modele matematice pentru negocieri".

Cariera de profesor, diplomat si eseist a lui Mircea Malita a fost construita prin pasi marunti, dar siguri. Printre primii pasi se numara: student participant in delegatia Conferintei Pacii de la Paris, condusa de Mihail Sadoveanu in 1949; secretar in Comitetul Pacii, presedinte Mihail Sadoveanu intre 1952-1953; director al Bibliotecii Academiei Romane in perioada 1950-1956.

Mircea Malita a facut ulterior pasi importanti in cariera: Consilier al primei Misiuni permanente a Romaniei pe langa ONU intre 1956-1961; director al Directiei culturale din cadrul Ministerului Afacerilor Externe intre 1960-1962; ministru adjunct in Ministerul Afacerilor Externe intre 1962-1969; ministru al invatamantului intre 1970-1972; consilier pentru probleme externe si ministru de stat, membru al consiliilor pregatitoare ale conferintelor mondiale ale ONU pentru populatie, stiinta si tehnologie, pentru dezvoltare, intre 1974-1979; ambasador in Elvetia si la ONU (Geneva) intre 1980-1982 si ambasador in SUA intre 1982-1984.

Mircea Malita a sustinut cursuri de relatii internationale la Universitatea din Oradea, intre 1990-2000; cursuri si reuniuni internationale la Praga, Moscova, Londra si New York in 1991; cursuri la Academia de Studii Economice si Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative intre 2000-2008, scrie site-ul fumn.ro.

Mircea Malita a fost ales membru corespondent al Academiei Romane in 1974, iar in 1994 a fost ales membru titular. Este Presedinte Fondator al Fundatiei Universitare a Marii Negre; membru fondator al Centrului European de Cultura din Bucuresti; membru de onoare in cadrul Clubului de la Roma; membru al Academiei Mondiale de Arte si Stiinte; membru al Academiei Internationale de Perspectiva Sociala; membru al Federatiei Mondiale a Studiului Viitorului; membru al Academiei Internationale ,,Leonardo da Vinci" din Roma; membru al centrului de studii al Organizatiei internationale din Geneva.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img