vineri, 19 aprilie, 2024

Doliu in lumea cinematografiei! O mare actrita a murit la varsta de 83 de ani

Distribuie:

Publicat:

Actrita suedeza Bibi Andersson, cunoscuta pentru rolurile din „Persona” si „The Seventh Seal” ale lui Ingmar Bergman, a murit la varsta de 83 de ani. Bibi Andersson a jucat in 13 filme ale lui Ingmar Bergman. Ea a murit pe 14 aprilie, la Stockholm. Decesul a fost confirmat de regizoarea Christina Olofson, scrie Variety. Andersson a suferit un atac cerebral in 2009, iar acum era spitalizata.

A devenit cunoscuta odata cu rolul din filmul „Persona” (1966), pentru care a fost premiata cu un trofeu Guldbagge, echivalentul suedez al Oscarului. Inainte de acest film, ea a mai jucat in „The Seventh Seal” si „Wild Strawberries”, ambele aparute in 1957. Andersson a primit Ursul de Argint la Berlinala din 1963 pentru rolul din „The Mistress”, film regizat de Vilgot Sjöman, iar in 1968 a fost nominalizata la premiile BAFTA pentru rolurile din „Persona” si „Syskonbädd 1782”. 

Dupa „Persona”, pana in 1980, a jucat in aproximativ 50 de filme, intre care „The Kremlin Letter” al lui John Huston si „Quintet” al lui Robert Altman. Cu o prolifica activitate in cinematografie, Andersson nu a renuntat la teatru. Ea a continuat sa joace la Dramaten (teatrul national suedez), iar in 1990 a inceput sa lucreze si ca regizor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img