joi, 28 martie, 2024

Doliu in Romania. Un cunoscut artist s-a stins la 78 de ani

Distribuie:

Publicat:

Mihai Stanescu, unul dintre cei mai mari caricaturisti romani, cel mai incomod artist plastic din anii regimului comunist, s-a stins din viata noaptea trecuta dupa o indelungata suferinta.

Mihai Stanescu, in varsta de 78 de ani, s-a retras din activitatea creatoare si de pe scena publica in urma cu trei ani si jumatate, dupa cum a declarat pentru realitatea.net fiica artistului, Daiana Stanescu.

Fiica marelui artist a cerut discretie din partea presei si a opiniei publice.

 

Mihai Stanescu a devenit celebru datorita faptului ca a fost singurul caricaturist roman care, traind la Bucuresti, cu Securitatea pe urme, a criticat in mod deschis regimul dictatorial al lui Nicolae Ceausescu.

Mihai Stanescu s-a nascut 20 iulie 1939, satul Gradistea, langa Mizil). A absolvit liceul la Buzau, apoi, contrar sfatului mamei sale de a da la Medicina, a urmat la Iasi al doilea liceu, cel de arte plastice, unde a fost inscris direct in anul II. A absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu" din Bucuresti in 1966.

Dupa facultate Mihai Stanescu a fost repartizat la Ministerul Turismului, unde a facut grafica publicitara, de unde a demisionat dupa 6 ani. A revenit dupa un an si a mai lucrat alti sase ani. In 1978, a devenit liber-profesionist.

Pe langa multitudinea de premii internationale, obtinute in anii 1970 si 1980, care i-au adus faima, Mihai Stanescu a devenit celebru si datorita faptului ca a fost singurul caricaturist roman care, traind la Bucuresti, cu Securitatea pe urme, a criticat in mod deschis regimul dictatorial al lui Nicolae Ceausescu.

In decembrie 2000, presedintele Romaniei Emil Constantinescu (1996-2000) i-a acordat Ordinul National „Steaua Romaniei" in grad de „Cavaler", „dorind a-i rasplati meritele exceptionale pentru realizari artistice si pentru promovarea culturii".

Ultimul album al lui Mihai Stanescu este din 2014: „De unde iti vin ideile, Mihai Stanescu?".

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img