joi, 28 martie, 2024

Donald Trump saluta o vizita foarte productiva in India

Distribuie:

Publicat:

Preşedintele SUA Donald Trump a evocat marţi la New Delhi o "vizită foarte productivă" în India, pe parcursul căreia cele două ţări au semnat acorduri în domeniul apărării, energiei şi telecomunicaţiilor, şi s-a angajat să continue să lucreze cu premierul indian Narenda Modi în direcţia unui "acord comercial cuprinzător", relatează Reuters şi BBC potrivit Agerpres.

În a doua şi ultima zi a vizitei sale în gigantul asiatic, Trump a purtat convorbiri tete-a-tete cu Modi, urmate de discuţii la nivel de delegaţii pe marginea problemelor care continuă să divizeze cele două ţări, mai ales în plan comercial.

Principalul acord anunţat în urma discuţiilor a fost cel privind achiziţia de către India a 24 de elicoptere SeaHawk ale Lockheed Martin, echipate cu rachete Hellfire, în valoare de 2,6 miliarde de dolari, cărora urmează să li se adauge şase elicoptere Apache.

Donald Trump a declarat marţi, în conferinţa de presă susţinută alături de "dragul prieten" Modi, că speră ca SUA şi India să semneze şi un acord comercial major, probabil înainte de sfârşitul acestui an.

"Echipele noastre au făcut progrese formidabile către un acord comercial cuprinzător şi sunt optimist că vom încheia un acord care va fi de mare importanţă pentru amândouă ţările noastre", a spus Trump.

Singura sa critică formulată faţă de gazdele sale a fost că tarifele comerciale practicate de Delhi sunt "încă prea mari, probabil cele mai ridicate din lume".

Întrebat în legătură cu protestele violente din ultimele zile din capitala indiană legate de o controversată lege a cetăţeniei despre care se afirmă că îi discriminează pe musulmani, proteste soldate cu 10 morţi şi 150 de răniţi conform ultimului bilanţ, Donald Trump a declarat presei că gestionarea acestei probleme "ţine de India".

Liderul de la Casa Albă – pentru care India este între altele una din puţinele ţări în care se bucură de o rată personală de aprobare de peste 50% – a ţinut să-l elogieze pe premierul Narendra Modi, asigurându-l că este iubit de oameni.

"Ultimele două zile, mai ales ieri la stadion (în Ahmedabad, unde Trump a ţinut un discurs), au fost o mare onoare pentru mine. Oamenii au venit poate mai mult pentru dvs (premierul indian) decât pentru mine. De fiecare dată când v-am menţionat numele, au aclamat mai tare. Oamenii vă iubesc aici", a spus Trump.

În timp ce soţul ei discuta cu premierul indian, Prima Doamnă a SUA, Melania Trump, a asistat la o "oră de fericire" la o şcoală guvernamentală de fete din New Delhi, program lansat de Dalai Lama, liderul spiritual al budiştilor tibetani, şi care se concentrează pe meditaţie, dezvoltare morală, exerciţii mintale şi activităţi ca lectura şi pictura, dar şi lecţii despre patriotism, cu scopul ca elevii să devină "oameni buni".

Melania Trump a amintit cu acest prilej de programul pe care îl susţine în şcolile din SUA şi care urmăreşte conştientizarea pericolului reprezentat de abuzul de droguri, promovează siguranţa online şi bunăstarea generală a copiilor, a consemnat dpa.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img