marți, 16 aprilie, 2024

Dorel Goia de la Teraplast mai vrea o fabrica in Europa Centrala, dupa cea din Serbia

Distribuie:

Publicat:

Un director de fabrică din România are un salariu de opt ori mai mare decât un muncitor, raport care se regăseşte şi în alte ţări din regiune, în timp ce în Europa de Vest decalajul este mult mai mic, de 3 la 1, a spus la ZF Live Anca Puiu, consultant la compania de consultanţă şi executive search Korn Ferry.

„Ne-au trebuit 10 ani să trecem de la o diferenţă de 10/1 la un raport de 8/1 între salariul unui şef şi al unui muncitor. Nu e un pronostic bun pentru viitor. Începe să se aplatizeze decalajul, dar va mai dura mult până să ajungem la raportul din Vest, cred că în jur de 20 de ani“.

În ultimii ani, creşterile salariale din mediul privat s-au situat undeva la 4-5% pe an, rată care se va menţine şi în 2018, potrivit datelor din studiile salariale realizate de Korn Ferry.

România a fost cunoscută în ultimele decenii ca o piaţă cu forţă de muncă ieftină, principalul atu care a atras companiile străine în zonă pentru mult timp, dar în ultimii ani, treptat, salariile locale au început să semene – cel puţin la nivel de management – tot mai mult cu cele din ţările central-europene sau chiar vestice.

„La posturile fără studii superioare, încă putem fi consideraţi o ţară cu forţă de muncă pe care companiile şi-o  pot permite. Dacă vorbim de posturi pentru care este nevoie de studii superioare, de management, salariile se apropie tot mai mult de nivelul din Vest.“

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img