joi, 28 martie, 2024

Dosarul lui Sergiu Marian si al lui Catalin Cupsan, trimis spre rejudecare

Distribuie:

Publicat:

Magistratii Curtii de Apel Iasi au decis ca dosarul in care cei doi inalti functionari publici din Vaslui sunt acuzati de coruptie, sa fie luat de la capat. Subprefectul Sergiu Marian, a fost condamnat in septembrie anul trecut la cinci ani de inchisoare pentru abuz in serviciu in forma continuata pentru fapte pe care le-a comis in anul 2007, pe cand detinea functia de vicepresedintel al Comisiei judetene de fond funciar.

Se presupune ca acuzatul ar fi facilitat firma condusa de fratele sau, Vasile Marius Marian, la obtinerea a 80 de hectare de teren in comuna Falciu, teren aflat in rezerva Agentiei Domeniilor Statului. Pentru acest teren doua persoane aveau deja alocari in urma cererilor de despagubiri pentru confiscarea averii de catre comunisti. Alaturi de Sergiu Marian, un alt subprefect Vasile Catalin Cupsan, a fost condamnat la doi ani si opt luni de inchisoare cu suspendare pentru abuz in serviciu, dupa ce l-ar fi ajutat pe acesta sa isi favorizeze fratele la cumpararea terenurilor la preturi modice. Si fratele lui Sergiu Marian a primit o condamnare de un an de inchisoare cu suspendare pentru complicitate la abuz in serviciu in forma calificata iar o salariata a Prefecturii Vaslui, Gabriela Luca, care a facut parte din comisia de retricedare a drepturilor de proprietate, a primit si ea o condamnare de trei ani si zece zile de inchisoare cu executare pentru abuz in serviciu in forma continuata.

Metoda la care ar fi recurs Sergiu Marian pentru a-si ajuta fratele era una simpla, mai precis identifica persoane care erau interesate ca, in schimbul terenurilor pe care le mai aveau de primit de la stat, sa primeasca despagubiri banesti, dupa care, fara ca ei sa aiba habar, le radia de pe respectiva lista si le trecea la despagubiri in fizic. Ulterior, dupa ce prin intermediul Administratiei Domeniilor Statului facea schimb de terenuri in alta locatie, ocupandu-se si de obtinerea titlurilor de proprietate aferente, intra in scena fratele sau, Vasile Marius Marian, care contacta proprietarii ce nici nu aveau cunostinta ca ar fi fost pusi in posesie, propunandu-le cumpararea terenurilor la un pret mult sub cel al pietei. Cele doua persoane care au fost puse in posesie si care, ulterior au vandut terenurile mult sub pretul pietei, ar fi trebuit sa primeasca teren pe raza comunelor Bogdana si respectiv Alexandru Vlahuta, insa au primit pe raza comunei Falciu, acolo unde avea interes Vasile Marius Marian, fratele subprefectului. Mai mult decat atat, cei doi proprietari nici macar nu stiau ca cererile lor de despagubire au fost trecute de la despagubiri banesti in despagubiri in natura, asa cum nu au stiut ca au fost pusi in posesie si ca, fara macar sa fie de fata, li s-au emis si titluri de proprietate. Ei au aflat acest lucru doar in momentul in care au fost contactati de Vasile Marius Marian si adusi la Vaslui sa semneze actele de vanzare – cumparare a terenurilor cu care fusesera pusi in posesie.

La inceputul lunii decembrie 2015, procesul a intrat pe rolul Curtii de Apel Iasi in urma recursului intentat atat de inculpati cat si de procurorii DNA. Dupa o prima amanare, magistratii ieseni au admis apelurile declarate si astfel, judecatorii Tribunalului Vaslui vor trebui sa reia intregul proces. Asta după ce acest dosar a fost plimbat pe la mai multe instante, incepand cu JudecAtoria Vaslui, soluTionarea lui durAnd mai bine de doi ani.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img