joi, 28 martie, 2024

DOVADA ca DNA a incalcat Constitutia: “Procurorii DNA au cerut abuziv de la Guvern…” – DOCUMENT

Distribuie:

Publicat:

Grupul de Investigatii Politice publica pe pagina proprie de Facebook informatia ca DNA a cerut abuziv transcrierile sedintelor de Guvern, dupa ce intre 2013 si 2017 Secretariatul General al Guvernului a transmis stenogramele a 32 de sedinte.

“DNA a incalcat de zeci de ori Constitutia. In timpul mandatului lui Kovesi, procurorii DNA au cerut abuziv de la Guvern transcrierile a zeci de sedinte de guvern. In martie 2017, Curtea Constitutionala a stabilit ca acest tip de actiuni ale DNA reprezinta incalcari ale separatiei puterilor in stat. GIP publica un document care arata ca, in perioada 16 mai 2013 – 29 mai 2017, Secretariatul General al Guvernului (SGG) a transmis DNA, la cererea procurorilor, stenogramele a 32 de sedinte de guvern. In urma dezvaluirilor lui Marius Oprea, am solicit SGG sa ne informeze cate stenograme ale sedintelor de guvern au fost puse la dispozitia DNA de cand institutia este condusa de Kovesi. Raspunsul Guvernului arata ca in Romania procurorii DNA controleaza elaborarea si adoptarea actelor normative, opiniile si actiunile ministrilor.

Potrivit Curtii Constitutionale, toate aceste actiuni ale DNA reprezinta incalcari ale Constitutiei. Prin Decizia nr. 68 din 27 februarie 2017, Curtea Constitutionala a stabilit ca „procurorii nu au competenta de a desfasura activitati de cercetare penala cu privire la legalitatea si oportunitatea unui act normativ”. Potrivit CCR, „niciun ministru nu poate fi tras la raspundere pentru opiniile politice sau actiunile exercitate in vederea elaborarii sau adoptarii unui act normativ”.
Tehnicile de supraveghere si intimidare pe care DNA le foloseste impotriva Guvernului arata ca institutia condusa de Kovesi incalca separarea puterilor in stat, functionand ca o politie politica” arata GIP pe Facebook.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img