joi, 28 martie, 2024

Dr. Sidonia Susanu, despre liftingul facial cu fire. Cand este indicat

Distribuie:

Publicat:

Interventia are ca scop eliminarea excesului tegumentar facial, repozitionarea sistemului musculo-aponevrotic al fetei, eliminarea ridurilor de la nivelul obrazului si gatului. Odata cu inaintarea in varsta, procesul de imbatranire se manifesta prin micsorarea scheletului facial, prin modificarea distributiei depozitelor de grasime faciale, prin modificarea tonicitatii musculare, prin scaderea elasticitatii tegumentelor faciale. In acest fel, pielea fetei este in exces si duce la formarea ridurilor, pungilor, a pliurilor noi si accentuarea celor preexistente. Este evident ca este necesara o eliminare a excesului de tegument facial.

Continua perfectionare a tehnicilor chirurgicale a determinat modificarea radicala a tehnicii propriu-zise, interventia adresandu-se atat tegumentului in exces, cat si stratului musculo-aponevrotic si adipos facial, imbunatatind, astfel, rezultatele si durata efectelor liftingului facial. La nivelul pielii exista excizia tegumentului suplimentar, prin adunarea excesului preauricular si retroauricular, iar la nivelul sistemului musculo-aponevrotic (SMAS) facial se procedeaza la scurtari si plicaturi. Medicul va alege tehnica chirurgicala ce confera maximum de siguranta pacientului, cu cele mai bune rezultate si cat mai durabile.

De retinut

Interventia nu modifica fizionomia, dar amelioreaza efectele imbatranirii la nivelul fetei. In urma interventiei, pacientul are un aer intinerit, odihnit, de prospetime si relaxare a fizionomiei. Postoperator, echimozele si edemul dureaza aproximativ 10-20 zile. Santul nazogenian si ridurile pleoapelor sufera corectii medii. Este posibila prezenta unor cicatrici discrete pre si retroauricular.

Cand este indicat liftingul facial
Aceasta interventie se adreseaza pacientilor cu varste cuprinse intre 30 si 85 ani, dar varsta optima la care beneficiile interventiei sunt maxime se situeaza intre 35 si 55 ani. Cele mai bune rezultate din punct de vedere psihologic si social sunt la pacientul tanar. La acesta, calitatea pielii este buna si rezultatele vor fi cu atat mai fiabile. S-a demonstrat faptul ca varsta pacientului este o determinanta importanta in ceea ce priveste rezultatul obtinut – cu cat acesta este mai tanar, cu atat efectele psihologice pozitive sunt mai mari si cu atat este mai semnificativa imbunatatirea vietii personale.

Pacientii sunt de ambele sexe. Nu trebuie sa impresioneze pe nimeni programarea barbatilor la interventii chirurgicale. Acesta este un drept si un castig al nivelului nostru de civilizatie.

Consultul

Pacientul va descrie istoricul medical insistand asupra problemelor medicale in coagularea sangelui, evolutia cicatricilor, a infectiilor intercurente. Pacientul trebuie sa isi formeze o parere cat mai reala despre posibilitatile tehnicii, despre interventie si perioada de recuperare.

Analize
Minimum de analize necesare preoperator: hemoleucograma, testele de coagulare, glicemia. 

Atentie! Analizele sunt valabile 1 luna de la data eliberarii lor.

Interventia chirurgicala

Interventia se poate realiza sub anestezie generala sau anestezie locala, cu sedare IV. In ambele cazuri nu exista dureri sau alte neplaceri. In timpul interventiei cu anestezie locala, pacientul este constient, dar lipsit de stres sau anxietate. Dureaza intre o ora jumatate si 5 ore. Pentru corectia globala a excesului tegumentar al fetei, calea de abord (inciziile) se efectueaza in regiunea temporala, preauriculara, retroauriculara si in regiunea piloasa retroauriculara, zone care permit disimularea cicatricilor. Pentru minilifting, incizia se efectueaza pre- si retroauricular.

Pentru suspendarea si plicatura fasciomusculara, se realizeaza in timpul interventiei, pe aceeasi incizie utilizandu-se fire speciale de sutura, perfect tolerate de tesuturi. Sutura tegumentara este efectuata cu respectarea acelor detalii tehnice chirurgicale ce permit obtinerea unor cicatrici cat mai putin vizibile la nivel auricular anterior.

Postoperator

Antibioterapia, tratamentul antiinflamator si aplicatiile reci sunt prezente in primele 5 – 7 zile. Firele de sutura se extrag in etape, incepand din ziua 6 – 7 postoperator si terminand in ziua 10 – 12 postoperator, cand se elimina pansamentul si se pot relua ingrijirile igienice. Se recomanda pe perioada tratamentului repausul mimicii, dar si cel vocal. In primele 2 – 3 zile are loc edematierea moderata a zonelor operate, urmata de resorbtia edemelor incepand cu ziua a 3-a. Echimozele (vanataile) ce apar in primele zile pot dura circa 14 – 15 zile. Postoperator, durerile sunt inexistente sau sunt minime si cedeaza la antiinflamatoare obisnuite. Constant, pacientul resimte o stare de tensiune la nivelul tegumentului facial, care cedeaza in cateva zile.

Recomandari

Se recomanda evitarea expunerilor la soare in primele trei luni. Se vor evita procedurile cosmetice postoperator circa 4 saptamani. Dupa circa 3 luni postoperator, resensibilizarea tegumentului este terminata, tesutul cervicofacial este complet dezinfiltrat, iar rezultatul final poate fi evaluat.

La reluarea ingrijirilor igienice se recomanda utilizarea unui sampon bland, iar vopsirea parului se poate relua dupa 8 saptamani cu produse cosmetice putin caustice. Activitatea sociala si cea profesionala pot fi reluate dupa circa 3 saptamani.

Complicatii

Complicatiile sunt rare, reversibile si constau in hematoame, mici infectii, edematieri mari, echimoze. Mai rar se intalneste contuzia, lezarea nervului facial, care, in general, se recupereaza spontan sau beneficiind de tratament specific.

Rezultate

Prin reducerea excesului si suspendarea elementelor musculo-aponevrotice faciale, pacientul va castiga un aspect mai tanar al trasaturilor, care vor ramane neschimbate. Astfel, pacientul poate arata cu 7 – 15 ani mai tanar si acest efect va fi vizibil chiar si dupa 8 – 10 ani. Medicul va observa si va aprecia zonele pe care trebuie insistat si va alege metoda cat mai avantajoasa pentru pacient.

Fruntea. Ridurile transversale frontale pot fi corectate, in special, in portiunea externa a fruntii. Totodata, jumatatea externa a sprancenei se va ridica cu aceasta ocazie. Ridurile frontale intersprancenoase verticale si orizontale nu pot fi corectate cu ajutorul liftingului. Acestea necesita interventia endoscopica sau interventia deschisa.

Obrazul. Acesta se poate corecta in sensul ascensionarii, redistribuirii grasimii si reducerii excesului de tegument. Cu aceasta ocazie, se va ascensiona si comisura bucala. Comisura bucala ptozata da un aspect trist al fetei. Miniliftingul este interventia redusa care corecteaza aceste modificari.

Zona cervicala sau gatul. Atat liftingul, cat si miniliftingul corecteaza ridurile si grasimea cervicala.

Susanu Clinic – Chirurgie Plastica, Estetica si Reconstructiva
Exclusive Residence, Bloc A7, Parter, Strada Petre Andrei, Iasi 700495, Romania
Telefon: 0730 787268, 0730 SUSANU; E-mail: office•susanuclinic.ro
www.susanuclinic.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img