sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Dr. Sidonia Susanu despre lipoame. Cum pot fi indepartate

Distribuie:

Publicat:

Formatiuni cutanate sau subcutanate

Formatiuni cutanate sau subcutanate. Pielea noastra este mereu in schimbare si este posibil sa observati noi pistrui, pete sau excrescente. Cele mai multe formatiuni ce pot aparea pe piele (cutanate) sau imediat sub piele (subcutanate) sunt benigne, adica nu sunt canceroase, dar cel mai prudent este sa fie examinate de un specialist.

De exemplu, lipoamele sunt formatiuni adipoase – cel mai adesea gasite subcutanat. Cele mai multe lipoame sunt asimptomatice, pot fi diagnosticate prin examenul clinic si nu necesita neaparat tratament. Poate fi necesar sa fie indepartate din cauze cosmetice, din cauza compresiei ce o exercita pe structurile inconjuratoare sau daca diagnosticul este incert…
Alunitele (nevi pigmentari)

Sunt cele mai frecvente formatiuni cutanate. Ele pot fi plate sau in relief fata de pielea inconjuratoare, de culoarea pielii, sau mai inchise la culoare cu marginii regulate sau nu – in general sunt de 1-2 mm marime, dar cu cat sunt mai mari cu atat probabilitatea de a fi de natura canceroasa este mai mare.

Orice alunita mai mare de 6 mm, cu contur sau culoare neregulata, si mai ales care s-a modificat in ultima perioada sau sangereaza fara un traumatism, trebuie examinata de un specialist !
Lipoamele

Sunt formatiuni adipoase (de grasime) ce cresc incet, aproape intotdeauna benigne, care sunt cel mai adesea gasite subcutanat. Cele mai multe lipoame sunt asimptomatice, pot fi diagnosticate prin examenul clinic si nu necesita neaparat tratament. Poate fi necesar sa fie indepartate din cauze cosmetice, din cauza compresiei ce o exercita pe structurile inconjuratoare sau daca diagnosticul este incert. Deoarece lipoamele, in general, nu se infiltreaza in tesuturile din jur fiind inconjurate de o capsula, ele pot fi indepartate relativ usor prin excizie.
Chisturile sebacee

Sunt formatiuni subcutanate ce se formeaza prin acumularea secretiei unor glande de la nivelul pielii (sebacee) a caror conducte excretoare s-au astupat. Ele pot avea dimensiuni variabile, de la cativa mm pana la formatiuni mari de cativa cm. Este indicat sa fie indepartate deoarece in aproape toate cazurile la un moment dat se suprainfecteaza. Tratamentul este exclusiv chirugical adica excizia intregii formatiuni.
Excizia formatiunilor cutanate sau subcutanate

Tratamentul cel mai indicat al formatiunilor cutanate sau subcutanate este prin excizia lor in bloc, in toata grosimea lor, pana in tesutul sanatos. Excizia completa implica o incizie in forma de elipsa a pielii din jurul formatiunii incluzand formatiunea in sine, si apoi suturarea pielii in 2 straturi.

Multe zone ale corpului, mai ales cele cu piele subtire si fara tensiune, se cicatrizeaza foarte bine prin aceasta tehnica. In principiu linia de excizie trebuie sa fie mai lunga decat formatiunea pentru a se putea vindeca repede si estetic. Sunt folosite cele mai precise tehnici si fire de sutura pentru a avea un rezultat estetic. Intr-o singura interventie se pot scoate mai multe formatiuni. Rezultatul examenului histo-patologic este gata in aproximativ 2-3 saptamani si este singurul care stabileste cu certitudine natura exacta a formatiunii excizate, precum si faptul ca formatiunea a fost excizata in totalitate.

SUSANU CLINIC – Chirurgie Estetica Plastica si Microchirurgie Reconstructiva
A: Exclusive Residence, Bloc A7, Parter, Strada Petre Andrei, Iasi 700495, Romania
T: (+40)730 787268   E: office•susanuclinic.ro W: www.susanuclinic.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img