vineri, 29 martie, 2024

Dr. Tudor Ciuhodaru: “Atentie, se extinde gripa! Cinci lucruri esentiale pe care trebuie sa le stiti”

Distribuie:

Publicat:

Atentie, se extinde gripa! Pana in acest moment, gripa de tip A(H1N1) (gripa porcina) este cea mai intalnita la Iasi iar judetul Iasi este pe locul al treilea ca numar de cazuri la nivel national.

"Pana cand parlamentul va adopta proiectul meu de lege privind predarea educatiei pentru sanatate in toate scolile din Romania trebuie sa stiti:

A. 5 lucruri esentiale despre gripa A(H1N1):

1. Este o boala gripala (relativ) usoara, ce evolueza cu febra moderata, curbatura si interesarea cailor respiratorii superioare (rinofaringe) si mai rar cu exprimari gastro-enterice, avand rare tendinte de complicatii.
2. Se transmite de la om la om (!!! nu de de la animale (porci, caini sau pisici) si nici de la pasari), preponderent pe cale aeriana, in conditii de nerespectare a regulilor elementare de igiena. 3. 3. Spre deosebire de gripa sezoniera, ce interseaza grupele extreme de varsta, cea porcina afecteaza predilect persoanele sub 40 de ani. Starile asociate, care induc un risc crescut fata de boala si complicatii, inclusiv deces prin insuficienta respiratorie acuta, includ: sarcina si lauzia, obezitatea, boli metabolice (diabet zaharat, sindrom metabolic.), imunodeficiente si patologia cronica (respiratorie sau cardiaca.).
4. Raspandirea globala a fost favorizata de globalizare, in particular de transportul cu avionul, unde filtrarea aerului in conditii de reciclare si presurizare nu are nicio eficienta asupra virusurilor.
5. Prin comparatie cu gripa sezoniera, morbiditatea si mortalitatea acestei gripe este de 10-20 de ori mai mica, gripa sezoniera afectand intr-un an pandemic circa 90 de milioane de persoane, cu 865.000 spitalizari si 209.000 de cazuri letale iar gripa porcina in ,,pandemia” din aprile 2009- august 2010 doar circa 18500.

B. Cum ne protejam:

1. Cele 3 masurile de preventie, valabile oriunde si oricand pentru orice viroze, includ:
a)respectarea stricta a regulilor de igiena (utilizarea batistei, a servetelului de unica folosinta cand tusim sau stranutam, spalatul riguros pe maini),
b) evitarea aglomeratiilor si
c)izolarea pacientului la domiciliu.
2. Consultati medicul de familie si evitati, cel putin la Iasi, zecile de ore de asteptare de la urgente unde riscul de transmitere a oricarei infectii respiratorii creste exponential datorita aglomeratiei.
3. Puteti lua in considerare, dupa informare privind beneficiu- risc, imunizarea prin vaccinare.
4. Evitati automedicatia.
5. Antibioterapia fara discernamant este nu doar inficienta ci si potential periculoasa! Poate duce la selectionarea germenilor rezistenti, agravarea afectiunilor de baza sau da efecte secundare multiple nedorite", a spus doctorul Tudor Ciuhodaru, de asemenea deputat PSD de Iasi.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img