sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Dr Vasi Radulescu: Ce este homeostazia

Distribuie:

Publicat:

Ati auzit vreodata de termenul de homeostaza sau homeostazie? Ce reprezinta el oare? Homeostazia este proprietatea organismului de a-si mentine constantele interne între niste limite clare, deosebit de importante. Cand vorbim de constante, ne referim de exemplu la temperatura corporala, pH-ul sangvin sau tensiunea arteriala. Le vom lua pe rand, sa le explicam putin, dar pana atunci, sa-l amintim pe Claude Bernard, un medic francez care a fondat practic fiziologia moderna. In secolul XIX, Bernard a fost primul medic care a studiat cateva constante, observand extraordinara capacitate a organismului de a le pastra în anumite limite.

Fara aceasta homeostazie, viata nu ar fi posibila. Temperatura se mentine prin productie si pierdere termica, ambele procese controlate la nivel hipotalamic. Valorile normale sunt între 36,1 si 37,2 grade Celsius. Ce e sub se numeste hipotermie, ce e peste se numeste febra, cu primul grad numit de multe ori stare subfebrila. 

Tensiunea arteriala este si ea fin reglata prin procese complexe. Cea mai buna tensiune arteriala la adult este 120/80 mmHg. pH-ul sangvin este atent controlat prin sistemele renal si pulmonar, cu valori normale între 7.35 si 7.45. Ce e sub se numeste acidoza, iar ce e peste se numeste alcaloza.

A nu se confunda homeostaza cu hemostaza, care înseamna procesul de stopare a unei sangerari!

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img