sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Drama unei tinere cu alergie la apa

Distribuie:

Publicat:

Alexandra Allen, o tanara din Utah, Statele Unite, sufera de o afectiune extrem de rara  – ea este alergica la apa. Cunoscuta sub numele de urticarie cronica acvagenica, tulburarea se întalneste doar la 35 de persoane în lume. Alergia la apa afecteaza atat de mult calitatea vietii, încat Alexandra este nevoita sa faca dus foarte rapid si doar în apa rece. Boala a debutat în timpul unei vacante. Alexandra s-a înmuiat într-o cada cu hidromasaj, dupa care a avut eruptii cutanate grave, hemoragie interna si dureri în articulatii. Acum, ea trebuie sa evite apa la maxim. Pe langa faptul ca este alergica la apa, tanara mai sufera de alergie la transpiratia proprie. Ea poate face efort fizic doar cand vremea este rece, pentru a transpira cat mai putin.

,,Pielea e ca o hartie abraziva, ce devine rosie si pruriginoasa, se lezeaza usor la scarpinare si sangereaza’’, povesteste Alexandra cu referire la afectiunea ei. Mai grav, aceasta are tendinta de înrautatire cu varsta si poate duce chiar la soc anafilactic. La momentul actual nu exista nici un tratament pentru alergia la apa. 

Alergia apare cand sistemul imunitar al unei persoane reactioneaza la substantele din mediu care sunt inofensive pentru majoritatea oamenilor. Aceste substante sunt cunoscute ca alergeni si se gasesc in acarieni de praf, parul animalelor de companie, polen, insecte, capuse, mucegaiuri, alimente si unele medicamente si chiar in apa. Cand aveti alergii, sistemul imunitar produce anticorpi care identifica un anumit alergen ca fiind daunator, chiar daca nu este. Cand intra in contact cu alergenul, reactia sistemului imunitar va poate inflama pielea, sinusurile, caile respiratorii sau sistemul digestiv. Gravitatea alergiilor variaza de la o persoana la alta si poate varia de la iritatii minore pana la anafilaxie – reactive alergica severa care va poate pune viata in pericol. In timp ce cele mai multe alergii nu pot fi vindecate, tratamentele pot ajuta la ameliorarea simptomelor alergiei.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img