vineri, 29 martie, 2024

DSP VASLUI: CUNOASTE-TI VALORILE!

Distribuie:

Publicat:

Directia de Sanatate Publica Vaslui organizeaza in perioada 17-24 mai 2017, activitati de informare si constientizare a populatiei referitoare la hipertensiunea arteriala, sub sloganul ”Cunoaste-ti valorile!”.

Presiunea arteriala crescuta este principalul factor de risc pentru deces si dizabilitate la scara globala, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii si Societatii Internationale de Hipertensiune.

Se estimeaza ca presiunea arteriala crescuta a fost responsabila pentru 9.4 milioane decese si 162 milioane ani de viata pierduti in 2010, 50% dintre bolile cardiace, accidentele vasculare cerebrale si insuficienta cardiaca, 13% dintre decese la scara globala si peste 40% dintre decesele la persoanele cu diabet. Hipertensiunea este, de asemenea, un factor de risc important fetal si maternal.

In prezent HTA a atins dimensiuni epidemice. In 2008, prevalenta HTA la scara globala in randul adultilor de 25 de ani si mai mult a fost in jur de 40%. Chiar daca in intervalul 1980 si2008, proportia populatiei presiune arteriala ridicata sau hipertensiune a prezentat o usoara scadere, numarul celor cu HTA a crescut de la 600 milioane in 1980 la aproape 1 miliard in 2008 ca urmare a procesului de crestere a populatiei si a fenomenului de imbatranire si se estimeaza o crestere de pana la 1,56 miliarde in 2025.

Romania ramane in topul tarilor cu risc cardiovascular ridicat. Este imbucurator faptul ca numarul persoanelor care au hipertensiune arteriala si care au fost diagnosticate, precum si al celor aflate sub tratament si sub control terapeutic creste de la an la an. Eforturile se concentreaza pe conceperea si implementarea unor programe de preventie, diagnosticare precoce si control pe termen lung.

In judetul Vaslui, la sfarsitului anului 2016 erau in evidenta medicilor de familie 41.855 persoane cu hipertensiune arteriala, in primul trimestru al acestui an fiind in evidenta 41.236 persoane hipertensive.

La nivel judetean, coordonarea este asigurata de DSP Vaslui prin Compartimentul Evaluarea si Promovarea Sanatatii care va desfasura, in perioada 17 – 24 mai 2017, activitati de informare, educare si comunicare in randul populatiei adulte si varstnice din Centrele de zi pentru persoanele varstnice.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img