vineri, 29 martie, 2024

Dulceata de macese, alimentul medicament

Distribuie:

Publicat:

Dulceata de macese pastreaza o buna parte a proprietatilor acestor mici fructe care sunt de fapt mici bombe de sanatate. Pentru prepararea dulcetii avem nevoie de: 500 g de macese; 500 g de zahar; 250 ml de apa. Curata macesele, spala-le si apoi taie-le in jumatati. Indeparteaza semintele si clateste-le din nou. Pune macesele la foc si toarna apa pana cand sunt acoperite complet. Lasa sa fiarba la foc mic timp de 50-60 de minute si apoi zdrobeste-le cu o furculita pentru a face o pasta. Adauga zaharul si lasa sa mai fiarba pana obtii consistenta dorita. Si dulceata de macese este gata pentru a fi servita sau pusa in borcane! Este o modalitate placuta de a beneficia de calitatile sale!

Culesul maceselor se face acum, la inceputul lui octombrie, inainte de a da prima bruma. Fructele ajunse la maturitate, cu o coloratie rosie intensa (nu rozii sau de un rosu inchis), se culeg de pe crengi si se pun apoi in saculeti de panza sau de hartie. Fructele de maces se usuca in locuri umbrite, ferite de umezeala, in strat foarte subtire (pe cat posibil fructele nu trebuie sa se atinga intre ele). Procesul de uscare este destul de indelungat (1-3 saptamani) si se incheie atunci cand pulpa maceselor este total deshidratata si usor casanta, rupandu-se cand desfacem maceasa cu un cutit. Dintr-un kilogram de fructe proaspat culese rezulta, dupa uscare, aproximativ 400 de grame de macese deshidratate.

Pulpa de macese nu are nici un fel de contraindicatie, fiind printre cele mai bine tolerate remedii cunoscute. Semintele de macese pot cauza reactii alergice, astefel: perisorii de pe aceste seminte, au un efect iritant foarte puternic asupra aparatului respirator si asupra celui digestive;  pot declansa reactii alergice severe, ca prurit, catar respirator, disconfort gastro-intestinal. De aceeea, in cazul persoanelor alergice se recomanda evitarea contactului cu acesti perisori; un consum de peste 10 grame de seminte de macese pe zi poate conduce la intoxicatie din cauza cianidelor din compozitia acestor samburi.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img