News Flash:

Dupa ce criterii alegi uleiul de gatit

26 Ianuarie 2018
383 Vizualizari | 0 Comentarii
ulei

Uleiurile sunt ingrediente vitale utilizate in scopuri culinare. Exista numeroase varietati de uleiuri comestibile vegetale care se gasesc in natura, foarte mult folosite in scopuri alimentare si in procesarea alimentelor. Uleiurile si tipurile lor de grasimi sunt benefice sanatatii din multe puncte de vedere. Uleiurile de gatit se obtin din diverse surse: plante, animale si grasimi sintetice. Ele sunt utilizate pe scara larga in localurile de tip fast food si alte industrii pentru prajit si inrudite. Pe langa utilizarile culinare, aceste uleiuri au si numeroase proprietati medicinale. Diversele tipuri de uleiuri se diferentiaza intre ele in functie de compozitia de grasimi si de punctul de ardere, aspect relevant pentru gatit si alte beneficii de sanatate.

Uleiul de floarea soarelui:

Grasimi saturate – 9%

Grasimi mononesaturate – 82%

Grasimi polinesaturate – 9%

Punctul de ardere – 160 °C

Se obtine din semintele de floarea soarelui. Compozitia sa nutritiva il face unul dintre cele mai sanatoase uleiuri de consum, precum si ca aplicare pe piele si par. Este folosit ca emolient in  industriile cosmetice. Este utilizat pentru gatit, la salate si ca inlocuitor al margarinei.

Uleiul de masline (extravirgin):

Grasimi saturate – 14%

Grasimi mononesaturate -73%

Grasimi polinesaturate -11%

Punctul de ardere – 190 °C

Se extrage din masline. Diverse tipuri de astfel de ulei sunt categorizate dupa gradele lor, si anume: virgin, extravirgin sid rafinat. Sunt bine-cunoscute pentru efectele lor asupra sanatatii si recomandate in stiinta alimentara, folosite la  gatit si sugerate de dieteticieni in recomandarile lor pentru sanatate. Se utilizeaza la gatit, in cosmetica, in industria farmaceutica, la sapunuri si drept combustibil pentru traditionalele lampi cu ulei.

Uleiul de porumb:

Grasimi saturate -13%

Grasimi mononesaturate – 25%

Grasimi polinesaturate – 62%

Punctul de ardere – 236 °C

Se obtine din germeni sau boabe de porumb. Este apreciat ca cel mai bun sub aspectul functionalitatii aromei exceptionale, caracterului economic si beneficiilor pentru sanatate. Din punct de vedere comercial, este unul dintre cele mai preferate in industria localurilor tip fast food si restaurantelor.

Uleiul de palmier:

Grasimi saturate – 52%

Grasimi mononesaturate – 38%

Grasimi polinesaturate  – 10%

Punctul de ardere – 230 °C

Se obtine din pulpa fructelor de palmier. Uleiul rosu este benefic pe piele si alte aplicari cosmetice. Acesta nu contine colesterol si de aceea poate fi consumat si in dieta normala si de persoanele cu colesterolul mare. In plus, are proprietati antioxidante si de aceea poate lupta contra radicalilor liberi din sange, impiedicand unele boli de inima.

Uleiul de seminte de struguri:

Grasimi saturate – 12%

Grasimi mononesaturate – 17%

Grasimi polinesaturate  – 71%

Punctul de ardere – 204 °C

Se extrage din semintele de struguri obtinute dupa producerea vinului. Este unul dintre uleiurile esentiale ce se aplica in aromaterapie. Are rolul de baza in infuziile de usturoi, rozmarin, sau alte ierburi ori condimente. La nivel industrial, este utilizat in produsele cosmetice, deoarece poate controla umiditatea continutului pielii. E folosit si ca lubrifiant pentru barbierit.

Uleiul de mustar:

Grasimi saturate – 13%

Grasimi mononesaturate – 60%

Grasimi polinesaturate  – 21%

Punctul de ardere – 254  °C

Extras din boabele de mustar, este tipic ca miros iute si culoare inchisa. Dar sub forma rafinata este mult mai bun si de aceea este folosit pentru diversele sale beneficii la gatit. In plus, a fost utilizat in medicina Ayurvedica pentru proprietatile sale vindecatoare si medicinale. Se considera a fi benefic pentru par, piele si corp.

Uleiul de soia:

Grasimi saturate – 15%

Grasimi mononesaturate – 24%

Grasimi polinesaturate  – 61%

Punctul de ardere – 241 °C

Uleiul obtinut din boabe de soia este foarte cerut pe pietele lumii. Acesta are un miros imperceptibil care sporeste aromele naturale ale mancarurilor preparate. Alte uleiuri mai sunt: de migdale, de coji de orez, de susan, de avocado, de nuci, de seminte de dovleac, de in, de canepa etc. Uleiul din coji de orez contine o cantitate remarcabila de nutrienti bogati in  vitamine si antioxidanti.

Uleiul de susan este bine-cunoscut pentru functiile sale antivirale. Se utilizeaza cu predilectie in industria cosmetica gratie proprietatilor sale anti-fungice si anti-bacteriene. Uleiul de avocado este bine-cunoscut pentru utilizarea sa cosmetica pentru ca penetreaza rapid pielea si este usor absorbit. Pe langa aceste uleiuri, pentru gatit sunt intrebuintate de asemenea untul, margarina si untura.

sursa: clickpoftabuna.ro

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0783 (s) | 35 queries | Mysql time :0.019819 (s)