joi, 18 aprilie, 2024

Dupa un secol de cercetari, un studiu marcheaza o noua era in diagnosticarea si tratarea leucemiei la copii. Cauza aparitiei maladiei este pentru unii surprinzatoare

Distribuie:

Publicat:

Cercetatorii britanici de la Institute of Cancer Research au descoperit pentru prima data cauza posibila a majoritatii cazurilor de aparitie a leucemiei acute limfoblastice la copii, dupa un secol de controverse cu privire la origini. Studiul echipei conduse de Mel Greaves este cel mai comprehensiv in ceea ce priveste dovezile adunate cu privire la leucemia acuta limfoblastica – cel mai comun tip de cancer care apare la copii, scrie descopera.ro, care citeaza Science Daily.

Studiul a aratat ca boala este cauzata de un proces in doua etape de mutatie genetica si de expunerea la infectii. Descoperirea sugereaza ca leucemia poate fi prevenita cu tratamente care stimuleaza sistemul imunitar inca de la inceputul vietii. Primul pas implica o mutatie genetica ce are loc inainte de nastere, creand predispozitia copiilor la aparitia bolii. Totusi, doar 1% dintre copiii nascuti cu aceasta mutatie dezvolta boala.

A doua etapa este cruciala. Leucemia este declansata mai tarziu, in copilarie, prin expunerea la una sau mai multe infectii comune, dar in principal la copii care au o copilarie „curata” in primul an al vietii, fara interactiuni cu alti nou-nascuti sau cu copii mai in varsta. Leucemia limfoblastica acuta este mai raspandita in societatile mai avansate si creste in incidenta cu 1% pe an. Altfel spus, lipsa de expunere a copiilor la microbi rezulta intr-un sistem imunitar slabit.

In studiul publicat recent in Nature Reviews Cancer, Greaves a compilat peste 30 de ani de studii – proprii sau ale colegilor din domeniu din intreaga lume – in genetica, biologie celulara, imunologie, epidemiologie si experimente pe animale. Studiul a exclus cauze de mediu posibile, precum radiatia, cablurile de electricitate, unde electromagnetice sau chimicale realizate de om.

In schimb, a adus dovezi conform carora a doua mutatie poate fi declansata de o infectie – probabil cauzata de virusuri sau bacterii comune. Studiile asupra populatiilor au aratat ca expunerea timpurie la infectii in primii ani ai vietii, precum alaptarea sau gradinitele, pot proteja impotriva leucemiei prin intarirea sistemului imunitar. Acest lucru sugereaza ca maladia poate fi prevenita.

Urmatorul pas al studiului il reprezinta experimentele pe soareci, cercetatorii investigand daca microorganismele inofensive pot preveni leucemia la rozatoare – cu posibilitatea de prevenire la copii prin masuri de a-i expune la microbi comuni si inofensivi. Greaves precizeaza ca studiul sau se refera exclusiv la leucemia acuta limfoblastica, alte tipuri de leucemie au mecanisme cauzale diferite.

„Am petrecut mai mult de 40 de ani cercetand leucemia la copii si in acest timp s-au facut progrese insemnate in intelegerea biologiei sale si a metodelor de tratare, astfel incat astazi aproximativ 90% dintre cazuri sunt vindecate. Dar intotdeauna am avut impresia ca ceva lipseste, un gol in cunoastere – de ce si cum copiii sanatosi dezvolta leucemie si cum acest cancer poate fi prevenit”, a afirmat Greaves.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img