miercuri, 24 aprilie, 2024

E-urile din painea din comert. Care sunt marcile cu cei mai multi aditivi

Distribuie:

Publicat:

Romanii sunt campioni europeni la consumul de paine, reusind sa-i detroneze pe nemti sau pe francezi, care ocupa locurile imediat urmatoare. Spre deosebire de ei, insa, romanii cumpara de pe rafturile magazinelor paine feliata care contine aditivi alimentari si coloranti, numarul de E-uri variind intre zero si cinci, in functie de producator.

Cel putin asa arata cel mai recent studiu derulat de Asociatia Romana pentru Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania (ANPCPPS), in care voluntarii au analizat etichetele a 20 de produse de tip paine feliata comercializate la noi.

Astfel, acestia au constatat ca E-uri se gasesc in painea feliata din macis integral de grau GoodMills Romania (5 E-uri), in toastul integral Kaufland Romania (2 E-uri), in toastul integral Romania Hypermache (1 E), in painea la tava din faina Integrala Boromir (3 E-uri), in painea integrala feliata Dobrogea Grup (1 E), in painea aleasa cu faina integrala Karamolegos Bakery Romania  (2 E-uri), in toastul cu faina integrala Karamolegos Bakery Romania (2 E-uri), in painea cu faina integrala Karamolegos Bakery Romania  (4 E-uri), in toastul cu faina integrala Vel Pitar (5 E-uri), si in painea toast Integral Titan (4 E-uri).

Vestea buna este ca in urma analizei s-a demonstrat ca jumatate din produse sunt lipsite de E-uri, spune Sorin Mierlea, presedintele ANPCPPS, potrivit adevarul.ro. Nutritionistii sustin ca in general painea fara E-uri este mai scumpa, si de aceea mai putin consumata. „Painea poate fi pregatita si in casa. Din ce stim de la producatori, painea bio, care nu are E-uri, nu se cumpara si ramane la raft. Este adevarat ca este mai scumpa. Lumea prefera painea proasta si ieftina, asta e adevarul”, a declarat doctorul Corina Zugravu, specialist in sanatate publica.   

La randul lui, profesorul Constantin Ionescu-Targoviste, nutritionist si diabetolog, arata ca daca painea ar fi consumata in cantitati mici, E-urile din ea nu ne-ar afecta sanatatea. „Aditivii din paine, daca sunt putini, nu influenteaza starea de sanatate. Problema se pune in momentul in care cantitatea de paine consumata de o persoana este foarte mare. Excesul nu este bun”, a explicat medicul.

Zece din produsele analizate in cadrul studiului sunt lipsite de E-uri, arata ANPCPPS. Totodata, aceste zece produse au in continut si cantitati mai mici de grasimi, proportia variind intre 0,15g/100g si 4,9g/100g.

• Paine cu faina integrala de grau (SC Carrefour Romania SA)

• Toast integral cu faina macinis integral (SC Dobrogea Grup SA)

• Paine feliata (SC Dobrogea Grup SA)

• Paine cu faina integrala (SC Grewe SRL)

• Integrala oltineasca (SC Oltina Impex Prod Com SRL)

• Toast Integral (SC Smart Food SRL)

• Paine grau intreg (SC Vel Pitar SRL)

• French toast cu faina integrala (SC Vel Pitar SRL)

• Grau Intreg-rotunda(SC Vel Pitar SRL)

• Grau Intreg-franzela (SC Vel Pitar SRL)

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img