vineri, 19 aprilie, 2024

Economia nu mai duduie – Creșterea economică pentru luna august este aproape zero

Distribuie:

Publicat:

Activitatea industrială din luna august a atins cel mai slab nivel din ultimele șapte luni (februarie-august), în condițiile în care nouă din unsprezece indicatori măsurați de „Barometrul Industrial” se află în contradicție, conform datelor transmise luni, conform mediafax.

„În luna august, creşterea în industrie s-a apropiat de zero, iar, pentru moment, datele nu oferă niciun indiciu care ar putea sugera o redresare semnificativă a activităţii pe termen scurt”, se scrie în „Barometrul Industrial”, realizat de IRSOP Marketing Research & Consulting şi Facultatea de Management de la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA).

Rezultatele studiului arată că volumul producţiei rămâne pozitiv în luna august, însă cu o coborâre la 51 de puncte faţă de 56 în iulie, aflându-se acum „lipit de pragul dintre creştere şi contracţie”. „Stocurile s-au menţinut în luna august la 47 de puncte, precum în iulie. Nivelul stocurilor se află în contracţie cvasi-permanentă, pentru că producţia este redusă, cererea fluctuează, iar firmele evită cât mai mult costurile cu stocarea de mărfuri şi materii prime”, se menționează în sursa citată.

În privința comenzilor noi, din analiză reiese că acestea au „căzut” în teritoriu negativ, la 49 faţă de 52 în iulie. „Scăderea creează vulnerabilitate, pentru că ameninţă producţia din lunile următoare şi erodează încrederea managerilor în afacere. Când scăderea cererii devine periculoasă, întrebarea cea mai importantă pentru firme este dacă au un răspuns rapid care poate contracara declinul”, apreciază realizatorii studiului.

De asemenea, comenzile pentru export s-au contractat, de la 54 la 47 de puncte, mai mult decât comenzile interne, potrivit datelor citate. „În ultimele 12 luni este prima dată, când cererea pentru export cade în zona negativă. Datele istorice ale Barometrului arată că, de obicei, contracţia cererii pentru export este episodică şi nu durează mai mult de două luni, ceea ce înseamnă că schimbările de conjunctură externă nu par să pericliteze exportatorii în mod durabil, iar exportul rămâne un motor rezilient al industriei româneşti”, se explică în „Barometrul Industrial”.

Importurile de materii prime au continuat să scadă, de la 60 în iunie la 54 în iulie şi 51 în august, în contextul reducerii activităţii din ultimele trei luni. „Costurile de producţie sunt destul de volatile, dar fluctuează în interiorul unui interval strâns între 66 şi 70 de puncte în zona de expansiune. Cu alte cuvinte, costurile se menţin la un nivel ridicat, cu mici urcări şi coborâri în funcţie de nivelul activităţii şi de preţurile la energie şi materii prime. În august, costurile se aflau la 67 de puncte faţă de 66 în iulie”, se mai menționează în sursa citată.

Preţurile încasate de firme pentru produse proprii au mai urcat cu un punct faţă de iulie, de la 57 la 58. Totuşi, valoarea indicatorului se află sub media ultimelor șapte luni, ceea ce înseamnă că firmele practică o politică de preţuri mai degrabă reţinută decât expansivă, se mai subliniază în barometru.

De asemenea, indexul de optimism al managerilor s-a redus de la 59 la 56 de puncte, iar, în prezent, se află cu cinci puncte sub media istorică. „Valoarea indexului rezultă din agregarea aşteptărilor distincte ale managerilor privind cererea, producţia şi încasările viitoare. Aprehensiunile cele mai mari ale managerilor sunt legate de cerere. Încrederea privind comenzile noi peste 6 luni a scăzut de la 57 la 52. Nimic nu afectează mai mult încrederea în viitor decât scăderea cererii curente. Declinul comenzilor creează sentimentul pierderii şi impresia că cererea va scădea în continuare”, se mai arată în barometrul citat.

În ceea ce privește indexul de angajați din industrie, acesta s-a contractat de la 50 în mai la 47 în august, atingând nivelul cel mai redus din ianuarie 2017 până în prezent. „Deşi piaţa muncii nu este foarte flexibilă, numărul angajaţilor din industrie răspunde sensibil la schimbările nivelului de activitate, mai ales când schimbările sunt negative”, spun coordonatorii barometrului.

Începând din 2014 în fiecare lună, IRSOP Marketing Research & Consulting şi Facultatea de Management din cadrul SNSPA întreabă un eşantion de manageri din 300 de firme dacă în firma lor producţia, comenzile, stocurile, angajările şi alţi parametrii au crescut sau au scăzut faţă de luna precedentă. Un index bazat pe raportul net dintre răspunsuri semnalează expansiune dacă trece de 50 de puncte şi contracţie dacă scade sub 50.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img