vineri, 19 aprilie, 2024

Economistul Lucian Isar, profetie SUMBRA: Aceasta decizie a BNR arunca Romania in RECESIUNE

Distribuie:

Publicat:

Economistul Lucian Isar susține că decizia Băncii Naționale de înăsprire a condițiilor pentru acordarea împrumuturilor va conduce la o frânare bruscă a economiei românești și riscă să arunce țara în recesiune, la fel ca în 2008-2009.

"Isărescu (n.r. Mugur Isărescu, guvernatorul BNR) nu este la prima acţiune ce a aruncat România în recesiune. În 2008, prin creşterea do­bânzilor, blocarea lor administrativă în afara pieţei şi restricţionarea atât a creditării, precum şi a restructurărilor a declanşat, începând cu 4 noiembrie, recesiunea profundă în România.

Este simplu de înţeles că atunci când creşti dobânzile, peste un timp dependent de mecanismul de transmisie al politicii monetare şi de credit, economia reală încetineşte. Timpul de reacţie şi amplitudinea frânării depinde de particularităţile economiei respective la momentul implementării sau comunicării deciziei, deoarece actorii economici îşi ajustează comportamentul începând cu momentul apa­riţiei unei informaţii credibil transmise.

Atunci când printr-un regulament se limitează creditarea şi posibilitatea de restructurare a expunerilor de credit exis­tente este şi mai simplu de înţeles că încetinirea economică va accelera şi se va produce într-un timp scurt.

Tot uşor de înţeles este că dacă compari două economii, cea care se confruntă cu rezerve minime obligatorii de zece ori mai mari o va duce mai greu din punct de vedere competitiv decât una cu rezerve minime reduse, iar gradul de intermediere financiară va fi scăzut (nu degeaba România este «campioana» Europei, cu cel mai mic sistem bancar)", susține Lucian Isar, informează Bursa.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img