vineri, 29 martie, 2024

Ecuadorul a acceptat sa confiste si sa predea SUA documentele si materialele informatice ale lui Julian Assange

Distribuie:

Publicat:

Ecuadorul a acceptat să confişte şi să predea Statelor Unite ale Americii documentele şi materialele informatice ale lui Julian Assange aflate la Ambasada ecuadoriană de la Londra, a afirmat apărarea fondatorului WikiLeaks, invocând un document atribuit justiţiei ecuadoriene, relatează luni AFP potrivit Agerpres.

Potrivit documentului – un email datat 8 mai, semnat de parchetul ecuadorian, dar a cărui autenticitate nu a putut fi confirmată pentru AFP de către alte surse -, parchetul a autorizat confiscarea de documente şi materiale lunea viitoare. 

Assange se află în prezent în detenţie la Londra, unde duce o bătălie împotriva extrădării sale către SUA, după ce a fost expulzat pe 11 aprilie, cu aprobarea autorităţilor de la Quito, din ambasada Ecuadorului, unde se afla din 2012. 

Conform documentului, parchetul ecuadorian autorizează ''percheziţionarea şi confiscarea'' de ''documente, acte, arhive şi alte materiale ce pot fi relevante în anchetă'', ''dispozitive electronice de stocare sub orice formă'', precum calculatoare, tablete, telefoane mobile, stick-uri USB etc. 

Avocatul spaniol al lui Assange, Aitor Martinez, a afirmat că aceasta este ''o încălcare absolută a dreptului la apărare, deoarece vor fi predate către SUA toate comunicările lui Assange cu avocaţii săi, care sunt confidenţiale''. Avocatul lui Assange din Ecuador, Carlos Poveda, a declarat la rândul său pentru AFP că a făcut recurs pentru a suspenda acţiunea de confiscare. 

Autorizarea de către Ecuador a confiscării documentelor lui Assange se înscrie în cadrul unei cereri de asistenţă judiciară internaţională prezentată anul trecut de Washington şi acceptată de guvernul ecuadorian al lui Lenin Moreno.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img