sâmbătă, 20 aprilie, 2024

EDITORIAL: Ghimpii din sarma Europei

Distribuie:

Publicat:

“Ziua fatidica de vineri, 13 noiembrie, confirmata la Paris prin atacurile teroriste revendicate de islamisti, a ingrosat randurile isteriei care a cuprins Europa de catva timp. Un bun prilej ca majoritatea populatiei sa blameze introducerea imigrantilor printre noi, incercarea de a-i integra in societatea noastra. Bine, societatea noastra ca si context general caci multi dintre ei s-au impiedicat pe drumul spre Romania.
Am tot auzit zicandu-se ca eram siguri ca asa se va intampla asta, ca nu trebuia primiti nicaieri si ca natia asta periculoasa vine la pachet cu teroristi.
De ceva timp urmaresc cu atentie opiniile celor din jur pe toate retelele de socializare,  dar si activitatea zilnica a tot ce inseamna mass-media. O mass-media in goana dupa rating, dupa click, dupa senzational si poate chiar si dupa acoperirea subiectelor controversate din ultimul timp, manjite cu sangele romanilor nostri care au murit in conditii stranii, din neglijenta din nou a celor ce, inevitabil, ne conduc prost de atata timp. O mass-media care dezinformeaza de cele mai multe ori, care face supozitii si care de mult nu mai este verticala. O mass-media care nu ne suprinde , ba mai mult, instiga la rasism si rautate. Vedem efectele la tot pasul, pe internet si nu numai, incropite in afirmatii rautacioase, afirmatii pline de ura si repulsie. “Sa inchidem granitele! Sa nu mai intre nimeni!”
Stii cum e asta? E ca si cand al meu frate plecat de mai bine de 13 ani din tara, care are un loc de munca onorabil, castiga un salariu decent si duce o viata modesta si linistita, traieste intr-o societate civilizata si evoluata, ar cere inchiderea granitelor pentru ca eu , sora lui, un om simplu care isi doreste o viata mai buna, un job mai bine platit si o evolutie, sa nu pot merge acolo unde este el, ca si exemplu. E ca si cand  Italia ne-ar inchide usa in nas noua, celor care dorim sa muncim in tara lor si sa ne integram in societate, doar pentru ca 3 romani au omorit semeni de-ai lor.
Nu contest ca e usor sa digeri astfel de evenimente si ca nu te incearca un sentiment de ura, de repulsie, de frica si de teama de a nu ti se intampla ceva cand iesi la o banala plimbare in parc, dar de aici la a eticheta o intreaga natiune, este ceea ce inseamna rasism. Teroristi au fost, sunt si vor fi mereu. Teroristi pot fi si rusii, si nemtii, si americanii.  Si ce-ar insemna? Sa condamnam toti rusii? Nu! Ne indreptam spre un razboi in care platim ochi pentru ochi si dintre pentru dinte, rasplatim ura cu mai multa ura si sangele cu mai mult sange. Mor oameni nevinovati intr-o Europa indobitocita, inraita, rasista, obosita, o Europa condusa de mandrie, de orgoliu, de interese si calcule in care noi, oamenii de rand, iesim cu minus. Murim arsi la propriu si la figurat, murim in conditii stranii si nevinovati, ne omoara grijile, ne omoara altii, ne omoara rautatea,  dar mai mult, ne omoram noi intre noi. Mergem pe un teren minat inconjurat de sarma ghimpata. Zic sa mergem cu grija, nu pentru ca vom sari in aer,  ci pentru ca ne inteapa ghimpele …. din ce in ce mai tare! “

TAMARA PROCA

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img