miercuri, 24 aprilie, 2024

Efectele fumatului sunt transmise de la bunici la nepoti

Distribuie:

Publicat:

In general se considera ca doar mamele pot afecta la nivel cognitiv fatul, daca acestea fumeaza in timpul sarcinii, insa un nou studiu arata ca si barbatii care fumeaza pot afecta sanatate copiilor. Un studiu recent publicat in jurnalul PLOS Biology arata efectele transmise de un tata fumator catre copil. Conform InVerse, acestea pot fi trasmise la un anumit nivel chiar si nepotilor. 

Pradeep Bhide, director al Center for Brain Repair din Florida, a studiat efectele cognitive ale utilizarii nicotinei asupra unui grup format din trei generatii de soareci masculi. In cadrul experimentelor, echipa lui Bhide a dat soarecilor masculi apa cu nicotina in perioada in care produceau sperma, apoi au imperecheat acesti soareci cu femele ce nu au fost expuse la nicotina. Toti puii au prezentat caracteristici precum hiperactivitate, deficienta de atentie si inflexibilitate cognitiva. Caracteristicile au fost testate in cadrul unui labirint pentru soareci, noteaza descopera.ro. 

Prin intermediul utilizarii femelelor din aceeasi generatie de soareci, echipa a indus imperecherea cu masculii dintr-un grup separat de masculi ce nu au consumat nicotina. Dupa ce au crescut puii din acea generatie a fost observat ca efectele cognitive au persistat, insa la un nivel mai redus. „Pana acum nu au fost analizate efectele fumatului patern asupra copiilor si stranepotilor. Studiul nostru arata ca tatii fumatori pot transmite efecte negative asupra copiilor din multiple generatii”, a declarat Bhide. 

Rezultatele arata ca modificarile ADN-ului pe linie paterna sunt transmise viitoarelor generatii ceea ce inseamna ca aceste schimbari ale ADN-ului se regasesc in spermatozoizi. In cadrul studierii spermei de la soarecii masculi ce au consumat nicotina, specialistii au observat o serie de modificari epigenetice.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img