sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Efectele parabenilor asupra sanatatii

Distribuie:

Publicat:

Intr-o lume in care suntem din ce in ce mai atenti la ceea ce mancam, nu este deloc surprinzator faptul ca suntem la fel de constienti de ingredientele din produsele pentru ingrijirea pielii. Ce ingrediente sunt bune si care sunt daunatoare? Nu trebuie sa fii un dermatolog ca sa stii raspunsul. Daca esti putin interesat de ingrijirea pielii, vei recunoaste unul dintre cele mai mari nume de pe lista neagra: parabeni. Parabenii sunt un tip de conservant, introdus pentru prima data in anii ‘50. Sunt utilizati pentru a prelungi termenul de valabilitate in multe produse de sanatate si frumusete, ba chiar si alimentare, impiedicand aparitia mucegaiului si a bacteriilor. insa astazi, de multe ori, etichetele nu mai contin cuvantul “parabeni”, ci denumirile specializate ale acestora, care te pot induce in eroare. De aceea, trebuie sa stii sa identifici parabenii: metilparabenul, etilparabenul, propilparabenul si butilparabenul.

Atentie! Uneori, aceste substante apar pe eticheta fara terminatia “paraben”. E doar un truc de marketing. Toate aceste substante pot avea efecte secundare daunatoare organismului. In ciuda faptului ca parabenii au ca scop conservarea produsului, acestia pot provoca si reactii neplacute. Ei pot intra cu usurinta in piele sii perturba functia hormonala prin mimarea estrogenului. Prea mult estrogen poate declansa o crestere a diviziunii celulelor mamare si o crestere a tumorilor, motiv pentru care utilizarea parabenului a fost legata de cancerul de san si problemele de reproducere. In 2004, au fost publicate concluziile unui studiu numit “Journal of Toxicology Applied”, care indica faptul ca parabenii pot juca un rol in dezvoltarea anumitor tipuri de cancer mamar. in mod specific, parabenii actioneaza ca estrogenul, ceea ce poate creste riscul femeilor care dezvolta cancer de san cu estrogen pozitiv.

Cercetatorii au efectuat teste pe 20 de esantioane diferite de tumori de san umane, care au aratat ca parabenii sunt prezenti in fiecare proba. Acest studiu a fost primul care a indicat descompunerea acestor substante si integrarea lor in tesuturile subiacente. in plus, faptul ca parabenii imita estrogenul natural este de o preocupare deosebita, deoarece estrogenul poate declansa si conduce cresterea tumorilor de san cu estrogen pozitiv. Aceste constatari nu inseamna ca exista o relatie cauza-efect specifica; este nevoie de mult mai multe cercetari pentru a determina rolul parabenilor. Este, insa, un semnal de alarma. In plus fata de efectele estrogenice ale acestui produs chimic la femei, parabenii au fost, de asemenea, asociate cu interferenta adversa cu sistemul reproductiv masculin. Constatarile din mai multe studii au raportat scaderea numarului de spermatozoizi, precum si scaderea nivelului de testosteron la barbati si s-a concluzionat ca aceste rezultate au fost legate de absorbtia parabenilor din produsele comerciale. 

Potrivit studiului Costmeticsinfo.org, formele de parabeni metil, propil si butil interfereaza cu functionarea sistemului endocrin. in mod specific, parabenii sunt disruptori endocrini stocati in tesutul corporal, care influenteaza activitatea glandulara si productia de hormoni. Mai mult, aceste substante chimice de conservare sunt asociate cu urmatoarele la sugari si copii: tulburari de dezvoltare, disfunctii ale sistemului imunitar, probleme de invatare precum si tulburari de reproducere. Insa mai multe evaluari facute de raportul de analiza a ingredientelor cosmetice arata ca parabenii sunt siguri, fara efecte secundare, in produsele cosmetice, atunci cand nu depasesc 25% din compozitie. Se recomanda citirea ingredientelor din produsele cosmetice inainte de a cumpara produse care contin acesti conservanti.

In mod ironic, in timp ce cateva dintre produsele comerciale care contin parabeni sunt produse de frumusete si ingrijire, care ar trebui sa imbunatateasca aspectul pielii, cercetarile au descoperit ca acestea accelereaza procesul de imbatranire. Cercetatorii de la Universitatea de Medicina din Kyoto au constatat ca tipul de metil al parabenilor mareste sensibilitatea si daunele provocate de soare; atunci cand chipul este expus la razele ultraviolete, celulele pielii mor intr-o rata mult mai rapida decat in ​​mod normal. Asadar, e datoria ta sa verifici daca exista metilparabeni in compozitie, inainte de a cumpara produse de frumusete pentru piele.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img