marți, 19 martie, 2024

Efectele secetei in judetul Vaslui

Distribuie:

Publicat:

Mai multe localităţi din judeţul Vaslui au rămas fără apă potabilă din cauza secetei prelungite din această vară. De asemenea mii de hectare de culturi agricole din judeţul Vaslui sunt declarate calamitate din cauza secetei. Din cauza secetei prelungite, crescătorii de animale din zona Moldovei au ajuns la capătul puterilor. Disperaţi ca vitele le tipa de foame şi de sete în bătătura, oamenii le dau la preţuri de nimic. Mai mulţi primari au raportat către Prefectura că fântânile au secat sau sistemele centralizate de alimentare cu apă nu mai pot asigura apa la un debit normal, impunându-se deja restricţii la consum. De asemenea, raportările făcute de fermierii vasluieni, arată ca o suprafaţă agricolă importantă este compromisă din cauza lipsei de precipitaţii din cursul acestui an pe perioade îndelungate de timp.

„Situaţia nu este bună deloc. E mult mai grav decât în alţi ani, iar cetăţenii sunt disperaţi. Ultima ploaie a fost acum aproximativ o lună, când cred că au fost singurele precipitaţii din această vară. Vom vedea ce se va întâmpla în perioada următoare, dar este clar că oamenii care au avut de suferit de pe urmă secetei extreme, trebuie să fie ajutaţi”, a declarat primarul comunei Hoceni, Vasile.

Seceta prelungită din ultima perioadă şi-a pus adânc amprentă şi în zootehnie. Crescătorii de animale din întreaga Moldova sunt disperaţi. Oamenii spun că au ajuns la capătul puterilor. Vitele urlă de foame şi de sete, iar acest lucru îi determină pe cei mai mulţi dintre ţăranii vasluieni să le vândă la preţuri de nimic. Cumpărătorii de ocazie îşi freacă mâinile de bucurie, cu un asemenea chilipir. În judeţ, de exemplu, vacile se vând la preţuri cuprinse între 900 şi 1.500 de lei. În judeţul Vaslui, sunt zone unde nu a mai plouat de patru luni de zile. Valul de căldură a pârjolit câmpurile, iar animalele suferă de foame şi de sete cât e ziua de lungă. Străbat kilometri întregi în căutarea unui petec de iarbă sau a unui strop de răcoare. în aceste condiţii, nici nu poate fi vorba de furaje pentru la iarnă, aşa că oamenii le dau de pomană celor interesaţi să le cumpere. Dacă unii şi-au vândut toate animalele din gospodărie, speriaţi de secetă prelungită, alţii aşteaptă încă o minune de la Dumnezeu care să le salveze agoniseală. În satele arse de soare, negocierile au loc pe uliţe şi chiar pe câmp, iar stăpânii animalelor se mulţumesc la final cu preţuri derizorii. Situaţia este similară în toată Moldova.

 „Eu nu am vândut încă nimic, dar nu se ştie. Nu avem furaje şi nici de unde cumpăra. şi decât să îţi vezi vaca răgând de foame în curte, mai bine o vinzi sau o tai. Ce să faci”, ne-a spus un ţăran din Balteni.

Autorităţile trag un semnal de alarmă şi spun că ţăranii nu ar trebui să renunţe atât de uşor la animale, să încerce să le păstreze.” Că zootehnist eu aş face tot ce e omeneşte posibil să nu vând animalele. Animalele din curte sunt pentru ţărani că aurul şi cerceii femeilor frumoase. Poţi să câştigi mult mai mult de la ele dacă le păstrezi. Să caute oamenii orice petec de iarbă aşa încât să asigurăm furaje. Sunt convins că la anul, dacă va fi unul normal o vacă pe care o vinzi acum cu 15 milioane de lei nu o poţi lua cu 30. Sper să încerce oamenii să nu distrugă acest sector”, a spus un fermier. Efectivul de animale de la nivelul judeţului Vaslui a cunoscut o diminuare în ultimii ani.” Din păcate, este o realitate pe care nu o putem contesta. Seceta a ars păşunile şi nu mai au crescătorii furaje. Peste 50% din furaje ar fi trebuit adunate în această perioadă şi acest lucru nu a fost posibil. Se preconizează o diminuare a efectivelor pe cel puţin 3 ani, deoarece se diminuează şi tineretul de înlocuire. În cazul vânzării sau tăierii este afectată clar perspectiva pentru încă 2 ani”, spun cei din zootehnie. Seceta a determinat pe tot mai mulţi pescari să pună unditele în cui. Dacă în anii trecuţi peste 1.500 de vasluieni treceau pe la Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi pescarilor Sportivi să îşi ia permis de pescuit în apele curgătoare, anul acesta doar câţiva zeci de pescari au mai dorit autorizaţie pentru a arunca undita în baltă. Debitul râurilor este atât de scăzut, încât împătimiţii acestui sport nu ce prinde.

 Cei de la AJVPS Vaslui, susţin că în ultimii 15 ani nu s-a mai confruntat cu o asemenea situaţie.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img