sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Efectul uleiului de masline asupra celor cu artrita

Distribuie:

Publicat:

Multe studii au legat dietele mediteraneene, bogate in ulei de masline, cu efecte favorabile asupra greutatii corporale. Intr-un studiu de doi ani si jumatate de peste 7.000 de studenti spanioli, consumul de ulei de masline nu era legat de cresterea greutatii. Cu alte cuvinte, acest consum nu este legat de cresterea in greutate sau de obezitate in studiile observationale. Un studiu de trei ani pe 187 de participanti a aratat ca o dieta bogata in ulei de masline a crescut nivelurile de antioxidanti din sange si a cauzat scaderea in greutate.

Boala Alzheimer este cea mai frecventa boala neurodegenerativa din lume si una dintre cauzele principale ale dementei. Un semn distinctiv al bolii Alzheimer este o acumulare de placi beta-amiloide in unii neuroni din creier. Un studiu pe soareci a aratat ca o substanta din uleiul de masline poate ajuta la indepartarea acestor placi din creier. Un studiu a aratat ca o dieta mediteraneana imbogatita cu ulei de masline a avut efecte favorabile asupra functiei creierului si a redus riscul de afectare cognitiva.

Uleiul de masline poate ajuta la tratarea artritei reumatoide. Poliartrita reumatoida este o boala autoimuna caracterizata prin articulatii deformate si dureroase. Cauza exacta nu este bine inteleasa, dar implica faptul ca sistemul imunitar al corpului ataca celulele normale din greseala.

Suplimentarea cu ulei de masline pare sa imbunatateasca marcatorii inflamatorii si sa reduca stresul oxidativ la persoanele cu poliartrita reumatoida. Este benefic atunci cand este combinat cu ulei de peste, o sursa de acizi grasi anti-inflamatorii omega-3. Intr-un studiu, uleiul de masline si uleiul de peste au redus semnificativ durerea articulara si rigiditatea dimineata la persoanele cu poliartrita reumatoida.

Uleiul de masline poate ajuta la reducerea durerii si umflarea articulatiilor artritei reumatoide. Efectele benefice sunt mult mai mari atunci cand sunt combinate cu ulei de peste. Acidul maslinic are un efect antinociceptiv (blocand receptorii de durere pentru a se simti mai putin dureros) si este continut in uleiul de masline.

Ajuta la echilibrarea hormonilor. Uleiul de masline este util pentru echilibrarea hormonilor si reducerea simptomelor asociate cu PMS, infertilitatea sau menopauza. De fapt, este important ca dieta dvs. sa contina o multime de nutrienti si grasimi bune. Uleiul de masline furnizeaza grasimi esentiale care pot ajuta la reglarea glandelor tiroide, suprarenale si hipofizare. Toti lucreaza impreuna pentru a produce si echilibra hormonii sexuali. Uleiul de masline ofera, de asemenea, vitamina E care ajuta la reglarea productiei de estrogeni.

Efecte anti-inflamatorii. Inflamatia cronica este legata de mai multe boli, cum ar fi astmul, alergii, boli de inima, cancer si multe altele. Datorita proprietatilor sale anti-inflamatorii, ulei de masline extra virgin poate juca un rol important intr-un plan de alimentatie sanatoasa.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img