vineri, 26 aprilie, 2024

Şeful UNHCR pledează pentru “cooperare” în rezolvarea crizei migranţilor în Europa

Distribuie:

Publicat:

Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), Filippo Grandi, aflat în vizită în Libia, a pledat marţi pentru "cooperare" în rezolvarea crizei migranţilor în Europa, informează AFP.

"Această problemă poate fi rezolvată prin cooperare şi nu ţară cu ţară", a declarat Grandi în cursul unei conferinţe de presă la Tripoli.

"Am scris luni preşedinţiei UE oferind experienţa UNHCR în căutarea a noi soluţii esenţiale, dar şi practice pentru a răspunde acestui flux de persoane şi aceasta trebuie să includă salvarea în mare şi debarcarea", a spus el.

"Trebuie găsit sistemul ce va fi acceptat de toate ţările mediteranene", a adăugat responsabilul ONU.

Italia, aflată în prima linie de câţiva ani în faţa afluxului de migranţi şi solicitanţi de azil, a declanşat o nouă criză în UE după decizia ministrului său de interne Matteo Salvini de a refuza primirea unei nave care transporta migranţi veniţi din Africa.

După peregrinări timp de o săptămână pe Marea Mediterană, cei 630 de migranţi de pe nava Aquarius au sosit în cele din urmă duminică în Spania.

"Este clar că oricare ar fi dezbaterea politică, dacă oamenii sunt în pericol pe mare, ei trebuie salvaţi. Este legea mării", a afirmat Grandi.

"Deşi nu cred că închiderea unor porturi, aşa cum a făcut Italia, ar fi răspunsul potrivit, cred de asemenea că Italia are dreptate să spună că ea a primit cea mai mare parte a oamenilor care au traversat Mediterana" şi să ceară "o distribuire mai echilibrată a debarcărilor" de migranţi, a adăugat el.

Grandi îşi încheie o vizită de două zile în Libia şi urmează să se deplaseze în Niger, însoţit de 131 de refugiaţi. UNHCR a instalat un centru de tranzit în Niger, unde dosarele refugiaţilor evacuaţi din Libia sunt examinate de ţările de primire.

Comisarul ONU a mai indicat că dintre cele 40.000 de locuri cerute pentru refugiaţii sosiţi din ţări situate pe ruta Mediteranei Centrale, UNHCR a primit promisiuni de 25.000 de locuri.

Până în prezent, mai puţin de 2.000 de migranţi au fost admişi în ţările de primire, şi-a exprimat el regretul, invitând ţările respective să accelereze procedurile de instalare a acestor solicitanţi de azil.

După căderea regimului lui Muammar Gaddafi în anul 2011 în Libia, pradă haosului şi insecurităţii, a devenit o placă turnantă pentru imigraţia clandestină spre ţările europene. AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img