joi, 28 martie, 2024

Elevii ar putea fi obligati sa stea mai multi ani la scoala. Ce prevede noua lege

Distribuie:

Publicat:

Senatul, in calitate de camera decizionala, a adoptat luni o lege care prevede ca grupa mare de la gradinita si ultimele doua clase de liceu devin obligatorii.

Din toamna, elevii ar putea fi obligati sa stea mai multi ani la scoala.

Pana acum invatamantul obligatoriu incepea la clasa pregatitoare si se incheia in clasa a X-a. Asta inseamna ca elevii erau obligati sa stea in scoala 11 ani. Noua lege votata luni prevede ca din toamna grupa mare de la gradinita devine obligatorie, deci daca pana acum unii parinti isi duceau copii direct la scoala, acum sunt obligati sa ii dea mai intai la gradinita.

Iar pentru elevii mai mari de 16 ani, acestia sunt la randul lor obligati sa stea pana in clasa a XII-a in scoala. Este o lege controversata pentru ca unii specialistii spun ca ar fi vorba despre o metoda prin care Ministerul ar incerca sa mentina catedrele profesorilor in mod artificial, pe fondul scaderii demografice si pe fondul celei mai mari rate a abandonului scolar din Europa – 2 din 5 elevi nu termina liceul, potrivit statisticii oficiale.

Cel mai probabil vor exista penalitati pentru parintii care nu isi dau copii la gradinita la 5 ani sau pentru cei care pleaca din scoala mai devreme de clasa a 12-a. Ramane de vazut care vor fi acestea. Legea pleaca acum spre promulgare.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img