marți, 19 martie, 2024

Elevii de la Cuza Voda Husi au renovat Monumentul Eroilor din Cimitirul Sf. Toma – FOTO

Distribuie:

Publicat:

Eroii cazuti pe campul de lupta nu au fost uitati la Husi, judetul Vaslui. Acolo unde o mana de liceeni inimosi, in frunte cu un cadru didactic al Colegiului National Cuza Voda Husi, au voluntariat pentru o cauza nobila. Acestia au mers si au colindat cu versuri personalizate firme si persoane instarite financiar, totul pentru a renova Monumentul Eroilor din Cimitirul "Sfantul Toma". Dupa ce au rezolvat cu partea financiara, acestia au pus umarul la treaba si cu propriile lor manute au lucrat aproximativ doua luni pentru renovarea monumentului de o importanta istorica. Mai multe detalii aflam chiar de la organizatori:

"O coincidenta fericita face ca anul 2018 sa fie pentru intreaga suflare romaneasca unul de sarbatoare, iar pentru noi, elevii Colegiului National "Cuza Voda", unul cu totul special, datorita implinirii a o suta de ani de la infiintare.

La Alba Iulia, acum o suta de ani, romanii au fost mobilizati de lozinca "Istoria ne cheama la fapte!". Noi, liceenii, am hotarat sa o adoptam si sa ne aratam recunostinta fata de inaintasi.

De asemenea, am dorit sa continuam initiativa inceputa de fostii nostri colegi cu 7 ani in urma si sa dam "haine" noi Cimitirului Eroilor din localitate. La vremea respectiva, actiunea a fost impulsionata de conditiile deplorabile in care se afla cimitirul. Acum, initiativa a fost determinata de degradarea reparatiilor initiale, activitatea fiind de bun augur in contextul celor doua aniversari.

Intrucat am urmarit realizarea a ceva durabil si, de ce nu, sa dam exemplu de comportament civic, actiunea numita ,"Eroii nu mor niciodata!", a demarat inca din octombrie, anul trecut. Avand in vedere cheltuielile pe care le presupunea o astfel de initiativa, am facut apel la oameni de baza din localitate si nu oricum. Am fost la urat si la colindat cu versuri personalizate.

Demersul a fost cu atat mai anevoios cu cat, de la inaugurarea din 1992, monumentul nu a mai fost zugravit integral. In acest context, lansam o invitatie de a pastra, macar o secunda, un moment de reculegere pentru cei care au facut sacrificiul suprem, mai ales ca pomenirea eroilor din cimitirul municipal, cazuti in lupta pentru eliberarea Basarabiei in 1941, timp de aproape 50 ani, a fost interzisa. Din punctul nostru de vedere, actiunea nu este finalizata: mai trebuie pavele in jurul monumentului si instalarea macar a unui steag national, preferabil cu catarg, intrucat drapelele puse de colegii nostri in urma cu sapte ani au disparut la scurta vreme, cu tot cu suporturile metalice. Nu am realizat aceste obiective, pentru ca proiectul "Eroii nu mor niciodata!" mai presupune o actiune mult mai ampla pe care speram sa o realizam cu modestele noastre fonduri si care sa fie o surpriza placuta.

Vrem sa multumim inca o data celor care ne-au ajutat. Fara ei, actiunea ar fi fost irealizabila sau de mantuiala: Adnana Bunescu, Alexandru Nechifor, Anta 95, Autobuzul S.A., Ceracons, Enache Morarit, Nikipan, Pizzeria Ili, Spalatoria Auto Top Gear, Tehnoutilaj S.A., Viacons Rutier si celorlalti mecenati care au dorit sa ramana sub semnul anonimatului.

De asemenea, aducem multumiri si personalului auxiliar de la Colegiul National "Cuza Voda" care ne-a ajutat la renovarea efectiva a monumentului din cimitir, cu un material special, astfel incat lucrarea sa dureze ani buni.
Ziua Inaltarii Domnului este si Ziua Eroilor! Multumim colegilor de la Seminarul Teologic "Sf. Ioan Gura de Aur" pentru momentele deosebite si pline de emotie care au adus un plus de solemnitate evenimentului din 17 mai desfasurat la Cimitirul Eroilor.

Hristos s-a inaltat! La multi ani, Romania! La multi ani, romani! La multi ani, "Cuza Voda"!
Eroii nu mor niciodata!", ne detaliaza Talmaciu Ina Adina – eleva a Colegiului National “Cuza-Voda” Husi

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img