joi, 28 martie, 2024

Elevii negruzzisti, in topul celor mai buni matematicieni ai lumii

Distribuie:

Publicat:

Matematica este o stiinta deschisa. Odata ce te-ai imprietenit cu simbolurile ei, cu formulele de calcul sau cu schemele logice, poti spune ca ai descoperit un posibil algoritm de intelegere a lumii. Realitatea ti se va revela, treptat, ca un alfabet ce te invita – copil fiind – la jocuri nesfarsite, ajutandu-te sa devii adultul creativ si niciodata plictisit sa cunoasca.

Daca vrea sa nu-si uite menirea, scoala de azi trebuie sa redescopere, in formarea copiilor, acest adevar simplu: matematica explica viata, fiind o prelungire esentializata a acesteia. In acest context, rolul concursurilor de matematica nu trebuie sa fie doar acela de a stabili niste ierarhii la nivel judetean, national sau international, ci de a aduce impreuna copii si tineri din diverse colturi ale lumii, provocandu-i sa-si descopere preocupari comune, sa-si impartaseasca idei si solutii de rezolvare a unor probleme, sa creeze echipe informale de studiu, sa se asigure ca sunt in pas cu evolutia gandirii universale. Un asemenea model de buna practica educationala este reprezentat de concursurile AMC (American Mathematics Competition), la care elevii negruzzisti participa de peste 20 de ani.

Ce inseamna AMC?

Concursurile AMC s-au nascut in 1950, la New York si s-au extins apoi in intreaga lume, la baza lor aflandu-se convingerea organizatorilor ca rolul matematicii este acela de a modela societatea, conducand la inovatii in toate domeniile, nu doar in cele care presupun o matematica „traditionala”.

AMC 8 (American Mathematics Competition 8), AMC 10 (American Mathematics Competition 10) si AMC 12 (American Mathematics Competition 12) sunt primele faze ale olimpiadei de matematica din Statele Unite ale Americii. La AMC 8 pot participa elevii care sunt cel mult in clasa a VIII-a, la AMC 10, elevii care sunt cel mult in clasa a X-a si la AMC 12 – toti elevii. Elevii care se claseaza in primii 2,5% la AMC 10 sau in primii 5% la AMC 12 se califica la faza finala a olimpiadei SUA, si anume AIME (American Invitational Mathematics Examination). Primii elevi de la AIME – dar numai daca sunt cetateni americani pot participa apoi la USAMO (United States of America Mathematics Olympiad), competitie care reprezinta barajele pentru formarea echipei

SUA participante la Olimpiada Internationala de Matematica. Anual, la AMC 8, AMC 10 si AMC 12 participa aproximativ 240 000 de elevi din 8000 de scoli din intreaga lume.

Concursul se desfasoara in limba engleza, subiectele sunt primite prin posta, iar rezultatele finale sunt trimise de catre Mathematical Association of America. Exercitiile sunt de tip grila, progresive ca grad de dificultate si orientate catre aspectele practice si aplicative ale gandirii matematice, catre rezolvarea de probleme in sens larg.

Dincolo de intentia generoasa de popularizare in plan mondial a matematicii, AMC are si scopul de a identifica, intre participanti, potentialii cercetatori ai viitorului, in sensul ca rezultatele la AMC 10 si 12 conteaza la admiterea in prestigioasele universitati americane Harvard, Princeton, MIT, Standford etc. Astfel, in invitatia de participare adresata in 2016 parintilor, Mathematical Association of America sublinia faptul ca „Top 10 universitati foarte cunoscute din SUA, incluzand si institutii tehnice international recunoscute, cer rezultatul de la AMC in formularele de aplicatie.”

Colegiul National „C. Negruzzi” Iasi la AMC

Elevii negruzzisti participa de peste doua decenii la AMC, initiatoarea acestei traditii fiind Mihaela Cianga, profesoara de matematica si fosta eleva a Liceului „C. Negruzzi”, care s-a ocupat de administrarea concursului pana acum 5 ani, cand stafeta a fost preluata de profesorul Adrian Zanoschi, de asemenea elev al scolii. Incepand de anul trecut (2016), Colegiul „C. Negruzzi” a fost centru/administrator international al concursului, prin intermediul sau participand la AMC scoli din Romania, Grecia, Ungaria si Norvegia.

Palmares negruzzist la AMC 2017-2018

In acest an, la concurs au participat 70 de elevi din Iasi (de la Colegiul „C. Negruzzi” si de la Colegiul National Iasi), dupa cum urmeaza: 36 de elevi la AMC 8, 23 la AMC 10 si 11 elevi la AMC 12.

Rezultatele din acest an ale elevilor negruzzisti ne bucura si ne onoreaza, ele certificand faptul ca scoala ieseana de matematica se mentine la fel de performanta ca in trecut, stiind sa trezeasca si sa intretina in randul copiilor si al adolescentilor pasiunea reala pentru matematica – intr-o epoca a stiintei preluate „de-a gata” de pe internet – facilitandu-le accesul la competitii semnificative in plan international. Mentionam distinctiile cele mai importante obtinute de elevii Colegiului National „C. Negruzzi”:

Certificate of Distinction for qualifying to compete in the American Invitational Mathematics Exam (AIME): Tuchilus Vlad, Antohi Robert (clasa a XI-a);

Honor Rolle of Distinction Certificate for scoring in the top 1% on the AMC 8: Lefter Lucia Maria, Cojocariu Daniela (clasa a VIII-a), Dumitras Matei Teodor (clasa a VII-a);

Honor Rolle Certificate for scoring in the top 5% on the AMC 12: Tuchilus Vlad, Antohi Robert (clasa a XI-a);

Honor Rolle Certificate for scoring in the top 5% on the AMC 8: Stoica George Ioan (clasa a VIII-a);

Honor Rolle Certificate for scoring in the top 5% on the AMC 10: Lefter Lucia Maria (clasa a VIII-a);

Certificate of Achievement for students in grade 6 or below for outstanding performance on the AMC 8: Parvan Bianca (clasa a V-a);

Certificate of Achievement for students in grade 8 or below for their score of 90 or above on the AMC 10: Lefter Lucia Maria (clasa a VIII-a).

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img