marți, 19 martie, 2024

Episcopul Husilor : „Minte-ma frumos!” – Tirania fake news-urilor in vreme de criza

Distribuie:

Publicat:

In Duminica a IV-a din Postul Mare (a Sfantului Ioan Scararul), Preasfintitul Parinte Episcop Ignatie a savarsit Sfanta Liturghie la Catedrala Episcopala din Husi. Slujba a fost transmisa live pe pagina de facebook a Episcopiei Husilor   https://www.facebook.com/episcopiahusilor.ro/

Ierarhul Husilor a vorbit, la inceputul cuvantului de invatatura, despre actualitatea realitatilor spirituale transmise de Sfantul Ioan Scararul:  

„Aceasta duminica, din punct de vedere liturgic, este dedicata Sfantului Ioan Scararul, un parinte care ne-a lasat spre mostenire o carte extrem de folositoare pentru trairea unei credinte mai profunde, mai constiente si mai responsabile.

Sfantul Ioan Scararul a trait la sfarsitul secolului al VI-lea si inceputul secolului al VII-lea.

La solicitarea egumenului Ioan din Rait, o manastire care se afla in apropiere de Marea Rosie, Sfantul Ioan Scararul redacteaza aceasta lucrare extrem de populara, mai ales printre calugari, o lucrare gandita in treizeci de capitole sau trepte.

Se numeste «Scara» pentru ca Sfantul Ioan, care a fost, in ultima parte a vietii, egumen la Manastirea Sinai, a gandit viata spirituala ca un urcus pe mai multe trepte.

M-am gandit sa ma opresc asupra unei trepte din aceasta Scara a urcusului duhovnicesc care este extrem de actuala pentru lumea in care traim.

Este interesant ca aceasta treapta este la mijlocul Scarii. Este treapta a douasprezecea. Este vorba despre pacatul minciunii. Pacatul de a nu spune adevarul  sau, mai precis, de a falsifica adevarul.

Nu putem ajunge la capatul Scarii daca undeva, aproape de mijlocul ei, nu ne vom debarasa de pacatul minciunii”.

Parintele Episcop Ignatie, pornind de la cuvintele Sfantului Ioan Scararul: «Focul se naste din piatra si fier, minciuna din vorba multa si din gluma prosteasca. Minciuna inseamna pieirea dragostei, iar juramantul mincinos tagaduirea lui Dumnezeu», a vorbit despre efectul distructiv al minciunii ambalata ca stire:

„Sfantul Ioan Scararul ne transmite ca minciuna poate sa constituie un obstacol extrem de serios in urcusul nostru spiritual.

Ea trebuie inlaturata pentru a ne putea bucura de comuniunea deplina cu Dumnezeu.

De ce am subliniat ca acest cuvant, al Sfantului Ioan Scararul, despre minciuna este unul extrem de actual?

Asa cum puteti constata cu foarte mare usurinta, in vremurile de criza circula foarte multe minciuni, foarte multe falsuri. De ce?

Oamenilor le este frica, si atunci, pentru a mai diminua din intensitatea fricii – mai ales a fricii de moarte, este nevoie sa fie alimentati cu aceste minciuni sau stiri gandite intr-o maniera propagandistica.

Este ceea ce se numeste, in termeni tehnici, fake news-uri.

Nu este vorba atat de stirile false, care sunt de multe ori nevinovate. Poate cel care le arunca pe piata nu este suficient de informat, nu consulta mai multe surse.

Fake news-urile au in spate o strategie foarte bine gandita.

Este o intreaga structura ideologica care se ascunde in spatele acestor stiri mincinoase, propagandistice, tocmai pentru a-i determina pe oameni sa creada intr-o realitate care nu exista.

Aceasta realitate este atat de bine cosmetizata si organizata incat oamenii chiar cred ca este adevarat ceea ce li se livreaza.

Fake news-urile sunt ca o adevarata ciuma”.

Preasfintia Sa a aratat ca una din caracteristicile principale ale stirilor false de acest gen este ca exploateaza fricile oamenilor:

„O revista de cultura a avut drept tematica «minciuna». Tema a fost formulata astfel: «Minte-ma frumos!».

Asa se intampla si cu fake news-urile cu care suntem bombardati.

Nu fac altceva decat sa strecoare panica, nicidecum sa diminueze intensitatea fricii.

Este o iluzie, devenim si mai panicosi, mai stresati si mai angoasati de ceea ce ni se trimite.

Unele dintre ele, daca nu suntem suficient de inteligenti si nu avem un spirit foarte fin al discernamantului, ne vor anestezia, le vom ingurgita ca «medicamente» care ne anesteziaza o durere.

Sfantul Ioan Scararul ne spune ca la originea oricarei minciuni sta fatarnicia si viclenia. Cu alte cuvinte, cei care lanseaza si pur si simplu confectioneaza minciunile propagandistice, fake news-urile, sunt fatarnici si foarte vicleni.

Cei care confectioneaza aceste minciuni propagandistice, care sunt mult mai grave decat stirile false, nu fac altceva decat sa transmita ca ei insisi sunt stapaniti de frica.

Omul nu minte decat numai din frica.

Frica este unul din motivele esentiale pentru care omul minte. Ii este frica sa nu suporte anumite consecinte in urma adevarului pe care il va spune.

Pentru a deveni cat mai credibila, minciuna exploateaza frica omului”.

Totodata, Ierarhul Husilor a motivat de ce Sfantul Ioan Scararul enumera vorbaria si glumele proaste intre sursele fake news-urilor:

„Sfantul Ioan Scararul ne spune raspicat ca minciuna vine si din vorba multa si din glume prostesti. Este foarte adevarat.

Daca ne gandim la ce primim pe retelele de socializare, la toate imaginile, la toate textele care circula cu rapiditate – si noi contribuim la distributia acestor texte, vedem ca sunt foarte multe glume de prost gust, lipsite de continut inteligent.

Sigur ca ne distram, avem nevoie de aceasta supapa a glumelor, pe care le consideram o forma de destindere din tot acest vacarm si stare de apasare sufleteasca.

Glumele proaste merg mana in mana si favorizeaza climatul transmiterii fake news-urilor”.

Preasfintia Sa a insistat asupra realitatii ca in spatele minciunilor propagandiste se afla un duh rau, viclean, care ambaleaza perfid neadevarul intr-o imagine atractiva:

„Minciuna este cea care diminueaza dragostea dintre oameni. Nu mai avem capacitatea de a ne iubi unul pe celalalt.

Insusi Hristos ne spune ca «tatal minciunii este diavolul».

Diavolul nu inseamna dragoste. Inseamna ura, dezbinare, sciziune foarte multa.

Unde este minciuna, fake news, este dezbinare, ura.

In spatele acestor minciuni propagandistice sigur sta un duh rau care ii inspira pe cei care le lanseaza.

Sfantul Ioan Scararul ne spune ca pe langa fatarnicie este si viclenia.

Viclenia te ajuta sa imbraci o minciuna intr-o maniera perfecta, ca sa devina cat mai vandabila si mai credibila.

O minciuna prost ambalata nu este crezuta de nimeni. O minciuna perfecta, frumos ambalata, care are in spatele ei viclenie, devine si are sansele sa fie cat mai credibila”.

„Cum am putea discerne? Care este limita dintre un adevar despre o anumita realitate si toate aceste minciuni propagandistice? Este extrem de greu”.

„Tocmai de aceea aceste minciuni propagandistice sunt aruncate in spatiul public, pentru a ni se diminua simtul discernamantului si a fi aruncati intr-o mare a confuziei.

Intotdeauna o minciuna submineaza, dinamiteaza autoritatea.

Noi, atunci cand vrem sa transmitem un adevar sau faptul ca noi credem in ceva din tot ceea ce am auzit, ne gandim cine spune acel lucru.

Cu cat ni se pare mai credibil cel care sta in spatele acelei informatii, cu atat incarcam cu autoritate acea informatie.

Sfantul Ioan Scararul ne avertizeaza sa fim foarte atenti”.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img