vineri, 29 martie, 2024

Episcopul Husilor : „Noi ii etichetam pe cei din jur in functie de frustrarile ce ne locuiesc. Dumnezeu se uita la inima omului!”

Distribuie:

Publicat:

Duminica, 03 februarie, Preasfintitul Parinte Ignatie, Episcopul Husilor, a savarsit Sfanta Liturghie in biserica „Sfantul Toma” din municipiul Husi. Din soborul slujitorilor au facut parte si parintele protopop Marius-Catalin Antohi si parintele paroh Marcel Miron.

In omilia rostita cu acest prilej, Ierarhul Husilor a facut referire la efectul pe care l-a avut intalnirea cu Domnul Hristos asupra vamesului Zaheu:

 „Vamesul era tipologia omului corupt, a celui care cere intotdeauna mai mult decat este stabilit, pune mana in buzunarul omului si se imbogateste pe nedrept. Hristos are o intalnire cu un asemenea om corupt, un om reprobabil din punct de vedere moral, chiar daca din punct de vedere social, ca vizibilitate sociala, vamesii ocupau un loc de frunte, fiind respectati de toti, dar nu iubiti.

Hristos se intalneste cu un astfel de om si ii schimba radical viata. Judecata noastra difera atat de mult de judecata lui Dumnezeu! Noi avem tendinta de a-l mentine pe semenul nostru, cel putin din punct de vedere mental, acolo unde credem noi ca ar trebui sa stea. Daca ni se spune despre cineva ca este pacatos, sau ca este un om in care nu poti avea incredere, noi vom ramane la acea perceptie despre el, chiar daca, intr-un anume moment al vietii, el se poate schimba.”

Parintele Episcop Ignatie a explicat ca schimbarea totala a lui Zaheu a inceput din momentul in care L-a vazut pe Hristos:

„Dumnezeu, cand noi decidem sa ne schimbam viata in mod radical, nu cu jumatati de masura, vine in casa noastra, vine in inima noastra si sta aproape de noi. Dumnezeu nu gandeste ca noi!

Urcarea lui Zaheu in copacel, pentru a-L vedea pe Dumnezeu nu inseamna altceva din punct de vedere duhovnicesc, decat ca el a decis sa se smulga din marasmul si mocirla pacatului, sa se ridice deasupra pentru a-L putea vedea pe Domnul. Cand Hristos a intrat in casa lui Zaheu, a inceput spovedania acestuia si cu ea, schimbarea.”

De asemenea, Preasfintitul Ignatie a aratat ca atitudinea cea mai potrivita fata de cei din jurul nostru, indiferent de ceea ce credem despre ei, este rugaciunea:

„Noi ii etichetam pe cei din jur in functie de ceea ce este in sufletul nostru, in functie de frustrarile ce ne locuiesc. Dumnezeu se uita la inima omului! Suntem foarte necrutatori, judecam foarte aspru! Hristos intotdeauna se bucura de intoarcerea celui pacatos si sta in preajma lui cand acesta decide sa se intoarca. (…)

Dumnezeu, cand vede ca noi ne schimbam, ca luam aceasta decizie in forul nostru launtric, in fata propriei noastre constiinte, vine intotdeauna si intra in casa inimii noastre si aduce bucurie. (…)

Intotdeauna, indiferent cate lucruri auzim despre cineva, primul gand al nostru sa fie: „Doamne, schimba-l pe acest om! Fereste-ma sa-l judec, sa pun o eticheta pe el!”

Dumnezeu ne-a chemat sa ne rugam pentru cei care duc o viata reprobabila! Sa avem fermitate in fata pacatului dar, in acelasi timp, daca esti un crestin adevarat, te vei ruga pentru el, impulsul tau launtric va fi sa ii ceri lui Dumnezeu sa il schimbe, sa ii dea gand de indreptare. Il vei ajuta daca te vei ruga pentru el! Harul rugaciunii tale va merge in inima acelui om, va lucra!”

In cadrul Sfintei Liturghii, Parintele Episcop Ignatie a hirotonit intru diacon pe teologul Danut Bejan.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img