joi, 28 martie, 2024

EPISCOPUL HUSILOR PRIMIT CU CALDURA LA BARLAD – FOTO

Distribuie:

Publicat:

Un adevarat tur de forta a avut luni, 23 Octombrie, noul Episcop al Husilor, Ignatie Trif. Inca de dimineata Preasfintia Sa a oficiat slujba religioasa tinuta la biserica Sfantul Ilie din Barlad dupa care, la orele pranzului, a fost primit de primarul orasului Dumitru Boros si de consilierii locali.                   
               
Inaltul prelat nu a venit singur ci insotit de Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, Inaltpreasfintitul Teofan  care a incantat auditoriul printr-un discurs in care a facut referire la valorile reale, la vremurile zbuciumate in care traim si adevaratele valori pe care , de multe ori, nu reusim sa le identificam.         

Asa cum sta bine unui oaspete, cei doi preoti nu au venit cu mana goala si i-au oferit lui Boros “ cartea cea dintai”, o Biblie. La randul lor acestia au primit documente pentru a cunoaste istoria acestui oras si au ramas placut surprinsi cand, pe peretele salii, au descoperit portretul episcopului Iacov Antonovici. Dupa aroganta care ii devenise cartea de vizita a lui Corneliu Barladeanu cei prezenti au ramas placut impresionati de modestia actualului episcop. Acesta s-a oprit si a vorbit cu toti cei care l-au abordat, i-a binecuvantat si a facut poze cu toata lumea care i-a solicitat acest lucru.  
                                                                                                            
CINE ESTE IGNATIE TRIF?                                                                                       

 PS Ignatie este cel de-al 52-lea Episcop al Eparhiei Husilor. Ierarhul a fost ales in data de 5 octombrie cu majoritate de voturi de membrii Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, in cadrul sedintei de lucru prezidate de Parintele Patriarh Daniel. Scaunul de Episcop al Husilor a ramas vacant in luna august, in urma retragerii Episcopului Corneliu.   

Jurisdictia Episcopiei Husilor este asupra intregului judet Vaslui si este o Eparhie sufragana Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Episcopia Husilor a fost intemeiata in anul 1598, functionand neintrerupt pana in vremea comunismului, cand a fost desfiintata. Episcopia si-a reluat activitatea in anul 1996.Episcopia cuprinde trei protopopiate: Husi, Barlad si Vaslui, cu 280 parohii si 226 de filii, 500 lacase de cult, 16 manastiri, 275 preoti, 250 de calugari, un Seminar Teologic si cateva asezaminte sociale.           
                                                                                                         
Noul Episcop al Husilor, pana recent Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Romane a Spaniei si Portugaliei, s-a nascut in 7 iulie 1976, in Bilbor, jud. Harghita. Preasfintitul Ignatie a absolvit Scoala Generala in comuna natala, Bilbor, jud. Harghita in anul 1991. A urmat cursurile Colegiului „Mihai Eminescu” din Toplita, jud. Harghita (1991-1992), ale Seminarului Teologic Ortodox „Mitropolit Simion Stefan” Alba Iulia (1992-1997) si ale Facultatii de Teologie Ortodoxa din Alba Iulia (1997-2001).A fost admis la cursurile doctorale de la Facultatea de Teologie „Andrei Saguna”, Sibiu, specializarea Patrologie si Literatura Postpatristica, sub indrumarea stiintifica a arhid. prof. univ. dr. Constantin Voicu (2001-2007). Studiile doctorale au fost continuate la Facultatea de Teologie „Patriarhul Justinian” din cadrul Universitatii Bucuresti, sub indrumarea stiintifica a diac. prof. univ. dr. Ioan Caraza (2007-2011), sub a carui conducere magistrala a intocmit si sustinut teza de doctorat: Sfantul Grigorie Palama si doctrina despre energiile necreate (Bucuresti, 2011).                    
A fost hirotonit diacon si preot in anul 2001 si tuns in monahism in 2008, pe seama Manastirii Sfanta Treime din Alba Iulia (Catedrala arhiepiscopala). In acelasi an a fost ridicat la rangul de protosinghel, iar in 2011 la cel de arhimandrit.
In data de 24 octombrie 2011 a fost ales, in sedinta Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe, Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Romane a Spaniei si Portugaliei, cu titulatura Mureseanul. Hirotonia in arhiereu a avut loc in data de 11 decembrie 2011 la Catedrala Mitropolitana Sfintii Arhangheli Mihail, Gavriil si Rafail din Paris, Franta.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img