joi, 28 martie, 2024

Episcopul Husilor : PS Ignatie: „Intreg pamantul Romaniei a devenit ca o biserica”

Distribuie:

Publicat:

„Prin slujirea slujbelor in afara lacasurilor de cult, pamantul Romaniei a devenit ca o biserica. Altarul este cerul, naosul este pamantul, iar icoanele sunt sufletele credinciosilor. Iesind din biserica de zid si intrand in biserica din mediul inconjurator, a venit vremea sa sfintim pamantul pangarit de poluarea excesiva a omului, pangarit de pacatele noastre, pangarit de pacatul defrisarii ilegale a padurilor si pangarit de vorbele noastre murdare” – PS Ignatie, Episcopul Husilor

In dupa-amiaza zilei de miercuri, 18 martie 2020, Preasfintitul Parinte Ignatie, Episcopul Husilor, a savarsit Liturghia Darurilor mai inainte sfintite in Parohia Bogesti, Protopopiatul Barlad.

Din soborul slujitorilor au facut parte si parintele consilier eparhial Vladimir Beregoi, parintele protopop Vasile Laiu si parintele paroh Silviu Marin. Slujba a fost oficiata in curtea locasului de cult.

In cuvantul de invatatura, Ierarhul Husilor a remarcat ca, prin slujirea in afara locasurilor de cult, intreg pamantul tarii a devenit ca o biserica:

„Sfantul Maxim Marturisitorul ne spune ca intreaga creatie, Universul, este ca o biserica.

Am aceasta nadejde ca, incepand de astazi, intreg pamantul Romaniei a devenit ca o biserica.

Toti preotii, slujitorii sfintelor altare au savarsit slujbele in afara locasurilor de cult. In felul acesta cred ca pamantul tarii noastre se binecuvinteaza si, asa cum ne spune Sfantul Maxim, a devenit o biserica.

El ne spune ca cerul este altarul pamantului, iar pamantul este naosul in care noi locuim si pe care incercam, prin viata noastra, sa il sfintim.

Acestea sunt cele doua parti esentiale ale bisericii, naosul – unde stau credinciosii, si altarul – unde slujeste preotul si se sfintesc darurile de paine si vin prin invocarea Duhului Sfant, devenind Trupul si Sangele Domnului”.

Parintele Episcop Ignatie a indemnat pe credinciosi ca, intelegand aceasta realitate, sa manifeste o grija sporita fata de tot mediul inconjurator:  

„Incepand cu aceasta zi, toata Romania s-a transformat intr-o biserica si este foarte frumos sentimentul acesta.

Ma gandesc ca, din pricina neputintelor noastre, a slabiciunilor noastre, a defectelor noastre, poate am pangarit pamantul acestei tari, prin vorbe urate, prin injuraturi, prin pacate.

A venit vremea sa sfintim pamantul, iesind din biserica de zid, in biserica din mediul inconjurator.

Aceasta perceptie ar trebui sa o avem fiecare dintre noi, ca Universul,  mediul inconjurator este ca o biserica.

Daca am avea aceasta constiinta, nu am mai arunca nici gunoaiele la voia intamplarii, nu am mai defrisa padurile, sa batjocorim natura, nu am mai lasa in urma noastra atatea plasticuri dupa un picnic, si am fi putin mai atenti.

Dumnezeu vrea sa constientizam ca si pamantul, creatia, este biserica Lui”.

Preasfintia Sa a insistat asupra intaririi in credinta si asupra responsabilitatii fata de semeni:

„Ii multumim Domnului pentru slujba din aceasta seara. Am binecuvantat, prin harul Sfintei Liturghii, pe toti cei care locuiesc in satul acesta.

De acum incolo, fiecare zi de slujire a preotilor si a episcopilor este ca o noapte de Pasti, caci atunci slujba Invierii o savarsim inafara locasului de cult.

Ii cerem lui Dumnezeu sa ne sfinteasca, sa ne intareasca, sa avem credinta.

In aceste vremuri se va cristaliza credinta fiecaruia. Sa ne rugam ca aceasta pandemie medicala sa nu se transforme intr-o pandemie a necredintei.

Sa tinem cu foarte multa responsabilitate de toate recomandarile pe care le primim.

Noi, ca Biserica, tragem un semnal de alarma ca este bine sa fim responsabili unul fata de celalalt”.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img