marți, 19 martie, 2024

Esecul care face mai mult ca o victorie

Distribuie:

Publicat:

Dupa patru etape in care nu cunoscuse gustul infrangerii, CFR Cluj a pierdut primul meci din acest sezon, in deplasare cu CSMS Iasi. Momentul crucial al partidei s-a consumat in minutul 20, atunci cand Minca l-a faultat pe Golubovici in careu, iar arbitrul a acordat penalty pentru gazde si eliminare. Specialistii in arbitraj de la televiziunile de profil au considerat ca portarul lui CFR merita doar cartonas galben la acea faza, insa faptul e deja consumat, astfel ca CSMS Iasi s-a trezit cu un om in plus inca de la jumatatea primei reprize. Trupa pregatita de Nicolo Napoli a mai punctat o data, in minutul 38, si se parea ca ardelenii sunt condamnati la o infrangere severa in acest debut de stagiune.

De la golul al doilea si pana la final s-a intamplat insa un lucru pe care il vezi rar la o echipa din Liga 1. Aflata in inferioritate numerica, CFR a inceput sa domine jocul de parca ar fi jucat cu cel putin doi oameni in plus. Jucatorii lui Francisc Dican acopereau zonele cu o lejeritate dezarmanta, fiind aproape tot timpul cu un pas inaintea adversarilor, care nu intelegeau ce se petrece.

De unde aceasta metamorfoza? Desi a avut probleme financiare in ultimele sezoane, se pare ca trupa din Gruia nu si-a pierdut gena de echipa mare, care a dominat nu cu multi ani in urma fotbalul romanesc. Jucatorii stiu ca evolueaza pentru o fosta campioana, iar respectul pentru blazon se transforma intr-o energie care sufoca.

Tavalugul visiniu a continuat sa vina peste o echipa ieseana debusolata, iar golul din penalty marcat de Larie nu a facut decat sa confirme superioritatea inferioritatii. Intr-un final in care gazdele au tremurat, Destinul a mai echilibrat lucrurile, odata cu accidentarea lui Guima, astfel ca CFR a evoluat in noua jucatori, in ultimele cinci minute de joc. S-a incheiat in cele din urma 2-1, dar este clar ca victoria Iasiului trebuie luata cu rezerve de Napoli, daca nu vrea sa se minta singur. In schimb, Dican poate privi cu mult optimism viitorul daca jucatorii lui vor continua sa aiba aceeasi atitudine. Echilibrat ca de obicei, antrenorul clujenilor a spus ca „trebuie sa o luam iar de la inceput, sa fim mai atenti”. Probabil ca Dican ar mai fi avut multe lucruri de spus despre mentalitatea fotbalistilor sai, insa prefera sa ramana cu picioarele pe pamant si sa astepte ca acestia sa confirme in continuare ca reprezinta un club cu pretentii in Liga 1, in ciuda dificultatilor cu care se confrunta.

Esecul de la Iasi poate fi cel mai bun lucru care i se intampla lui CFR, intrucat din el va razbate peste timp lectia demnitatii unei echipe care a luptat pana la ultima picatura de energie pentru a-si dovedi siesi ca este capabila sa treaca peste orice obstacol. „Am sperat pana la ultima faza, dar nu am reusit sa smulgem un egal”, a fost regretul lui Larie. Nu a dat nimeni in arbitraj, desi era convenabil in aceasta situatie. Inca o dovada a faptului ca echipa lui Dican a ales sa mearga pe un drum al profesionalismului.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img