vineri, 19 aprilie, 2024

Este sau nu sanatoasa SOIA? Ce spun nutritionistii despre alimentul care inlocuieste carnea

Distribuie:

Publicat:

Soia reprezinta unul dintre produsele care se consuma in perioada Postului Mare, atunci cand persoanele care il tin cauta variante alimentare cat mai hranitoare, noteaza Agerpres.

“Soia a constituit inca din cele mai vechi timpuri o sursa esentiala de proteine pentru popoarele asiatice. Exista insa scoli de nutritie, in special occidentale, care considera ca soia contine mari cantitati de toxine, acid fitic, substante fitoestrogene care influenteaza negativ in special functiile glandelor endocrine, produc tulburari de crestere si sunt cauza pubertatii precoce la copiii hraniti cu lapte de soia. Pe de alta parte, alimentatia foarte variata, cresterea greutatii corporale la copii si chiar accesul la informatie (necenzurata) sunt factori care au determinat debutul pubertar precoce. S-a observat si faptul ca populatia asiatica, o mare consumatoare de soia, este mai predispusa la cancer esofagian si gastric”, a declarat nutritionistul Lygia Alexandrescu.

Ea a afirmat ca sustinatorii consumului de soia considera insa ca aceste neoplazii apar din cauza consumului excesiv de sare si carne de peste pregatita nedietetic.

“In acelasi timp, nu trebuie uitat faptul ca soia se consuma in cantitati mari in China si in Japonia, unde incidenta bolilor cardiovasculare si bolilor canceroase este mult mai mica decat in lumea apuseana. In plus, studiile arata ca femeile care consuma in mod regulat produse pe baza de soia (cu aport mare de izoflavone) au un risc mai mic de cancer mamar”, a aratat nutritionistul.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img