vineri, 19 aprilie, 2024

Este soia o alternativa sanatoasa pentru POST?

Distribuie:

Publicat:

Soia este in mod sigur un aliment cotroversat. In functie de persoana pe care o intrebi despre soia, fie este un aliment super hranitor, fie o otrava care iti distruge sistemul endocrin.

Soia este folosita in foarte multe alimente: tofu, lapte de soia, ulei, proteina (pentru sportivi), formula pentru infanti, diverse alimente. Mai ales in post. Soia se consuma numai gatita, in forma cruda este toxica.

Peste 90% din productia de soia este modificata genetic, lucru care poate avea efecte foarte negative asupra sanatatii.

Ce nutrienti are soia?
Soia are o cantitate insemnata de nutrienti. 100 de grame de soia de boabe mature, fierte contin magneziu, seleniu, cupru, potasiu, fosfor, mangan, fier, calciu, vitamina B6, acid folic, riboflavin, thiamin si vitamina K. Aceasi cantitate de soia contine 173 de calorii din care 9 grame grasimi, 10 grame carbohidrati (din care 6 fibre) si 17 grame de proteina.

Toti acesti nutrienti trebuie priviti cu un pic de scepticism, avand in vedere ca soia contine si o gramada de acid fitic, o substanta care impiedica absorbtia mineralelor.

Dupa cum se vede, soia contine foarte multa proteina. Nu este la fel de buna ca cea din oua sau carne, insa cu siguranta are mai multa decat majoritatea surselor din plante. Cu toate acestea, gatirea la temperatura mare poate denatura proteina si reduce calitatea.

Majoritatea acizilor grasi din soia sunt omega 6, lucru care poate fi problematic intrucat o dieta cu mult omega 6 este inflamatoare si poate duce la probleme de sanatate. Din acest motiv, este foarte important de evitat orice cu ulei de soia si toate alimentele procesate care il contin.

Soia contine isoflavonoizi care perturba sistemul endocrin

Estrogenul este un hormon steroid in general prezent la femei, si joaca un rol important in dezvoltarea sexuala si in soia: buna sau reaciclurile reproductive. Si barbatii au estrogen, insa in cantitati mai mici (sa nu se simta nimeni discriminat aici).

Estrogenul calatoreste pana in nucleul celulelor si activeaza receptorii de estrogen. Cand se intampla asta, incep sa aiba loc modificari in expresia genelor, ducand la un efect fiziologic. Problema cu receptorii de estrogen este ca sunt foarte selectivi cu substantele care ii pot activa. Anumite substante din mediul inconjurator care arata ca estrogenii, ii pot de asemenea activa.

Soia contine o cantitate insemnata de isoflavonoizi (compusi biologici activi), care functioneaza ca fitoestrogeni. Asta inseamna ca poate activa receptorii de estrogen din corpul uman. Acesti isoflavonoizi perturba sistemul endocrin intrucat interfereaza cu normala functionare a hormonilor. Acest lucru poate determina o activitate redusa a estrogenului datorita isoflavonoizilor care blocheaza estrogenul real sau poate duce la o activitate intensa a estrogenului datorita faptului ca isoflavonoizii au activat receptorii.

Isoflavonoizii din soia pot creste riscul de cancer mamar – studii facute pe animale au aratat ca soia cauzeaza cancer mamar. Exista si studii pe oameni care arata ca isoflavonoizii din soia stimuleaza proliferarea si activitatea celulelor din sani. Aceste modificari pot indica un risc crescut de cancer de san, care este cel mai frecvent in randul femeilor.

Vestile proaste nu se opresc aici. Soia iti poate afecta si ciclul menstrual, ducand la intarzieri si menstruatie mai lunga.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img