marți, 16 aprilie, 2024

Este supranumit “prietenul intestinelor”, stimuleaza tiroida si trateaza sterilitatea

Distribuie:

Publicat:

Cerealele sunt primele alimente folosite de om. Se cultiva pretutindeni in lume pentru ca dau recolte indestulatoare si au un ciclu de vegetatie scurt. Se pot pastra timp indelungat avand invelis protector si fiind sarace in apa. Contin in schimb o mare cantitate de substante nutritive. Cerealele constituie cam 80% din alimentatia noastra. Sunt ieftine, usor de gasit, hranitoare si bune la gust. Sunt bogate in vitaminele B si E si saruri minerale cum ar fi fosfatul de calciu si fosfatul de magneziu, atat de necesare pentru hranirea celulelor creierului.

Medicina traditionala recomanda folosirea in alimentatie a germenilor de grau, ovaz, orz, porumb, secara, hrisca, soia, mazare, linte, orez integral, mei. Germenii de cereale ajuta in bolile cardio-vasculare, gastro-intestinale si in diabet. Germenii de grau contin lipide, vitamina E, proteine, unele vitamine din grupa B, minerale (fier, fosfor). Pentru un organism sanatos este indicat sa consumam aproximativ 40 – 80 de grame de grau incoltit, pe zi, mai ales iarna. Valoarea proteinelor din cereale creste atunci cand sunt consumate impreuna cu leguminoase, iaurt, branza, oua.

Orezul integral este supranumit si „prietenul intestinelor“, pentru ca dintre toate cerealele se digera cel mai bine (amidonul din orez fermenteaza mai greu). Preparat cu putin ulei sau unt si cu putin patrunjel, este remediul cel mai bun pentru deranjamentul intestinal. Are si efecte terapeutice actionand ca hipotensor, favorizeaza eliminarea ureei, ajuta la stabilizarea tensiunii arteriale in surmenaj si tulburari de crestere. Faina de orez se foloseste la tratarea eczemelor si a altor boli de piele, a arsurilor si ranilor.

Ovazul este folosit in alimentatia copiilor si adultilor ca regim dietetic sub forma de gris, faina sau fulgi. Contine fosfor, calciu, magneziu si potasiu. In medicina are diverse intrebuintari. Sucul de ovaz verde se foloseste la tratamentul cancerului si in litiaza renala. Sub forma de decoct (20 de grame de ovaz fiert 20 de minute intr-un litru de apa) ajuta la tonifierea generala a organismului in astenie si astm. Tinctura se poate folosi in insomnie (40 de picaturi inainte de culcare), ca stimulent al glandei tiroide si ca factor de corectie in sterilitate si impotenta. Extern este folosit pentru dureri intercostale sub forma de cataplasme (faina de ovaz si pleava umezite cu apa calda). Se aplica 1-2 ore. Pentru combaterea durerilor reumatice (spondiloza anchilozanta, artroza soldurilor si a genunchilor) ovazul se foloseste sub forma de decoct preparat din doua cani de boabe si o farfurie cu pleava la cinci litri de apa. Se fierbe 30 de minute si se toarna in cada de baie.

Pentru a obtine germeni de grau, se separa graul de corpii straini si se spala. Dupa opt ore se schimba apa si se spala din nou. Se scurge de apa, se pune intr-un borcan cu capac la frigider si se consuma dupa 24 de ore.
 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img