vineri, 29 martie, 2024

Este unul dintre cele mai folosite si apreciate medicamente naturale din lume

Distribuie:

Publicat:

Este o planta de talie medie-mica, cu frunze carnoase, de un verde puternic, cu flori mici si albe. In tara noastra, verdele viu al frunzelor si albul luminos al florilor ei impodobesc padurile din Muntenia, Transilvania si sudul Moldovei. Popular, mai este numita si usturoita, pentru ca frunzele si tulpinile sale au un gust si un miros puternic de usturoi, cu care de altfel este si ruda, din punct de vedere botanic. Leurda creste numai in padurile din Europa Centrala, iar pana in prezent nu a putut fi aclimatizata in nici o alta regiune. In prezent, leurda este considerata din punct de vedere terapeutic mai puternica decat usturoiul, care la randul sau este unul dintre cele mai folosite si apreciate medicamente naturale din lume. Explicatia acestui lucru este faptul ca leurda a crescut libera, neinfluentata de mana omului, pastrandu-si neatinse insusirile cu care a fost inzestrata. Asa se explica faptul ca are efecte terapeutice atat de puternice.

Frunzele de leurda au componente asemanatoare cu cele ale usturoiului, predominand sulfura de alil, care imprima gustul si mirosul caracteristice tuturor speciilor din genul Allium. In plus, contine carotenoizi, vitaminele A si C, vitamine din complexul B, levuloza, ulei eteric complex, saruri minerale, calciu, fier, fosfor, natriu, magneziu, cupru si proteine.

Pentru alimentatie si preparare in stare proaspata, se recolteaza frunzele fragede, tinere, in lunile martie-aprilie. Se taie cu un cutitas, pentru a nu scoate afara planta cu tot cu radacina, care trebuie sa ramana in pamant pentru a permite regenerarea plantei. Pentru o portie delicioasa de salata cu leurda, se prepara o mana de frunze proaspete, care se spala bine cu apa calduta, se taie marunt si se pun intr-un castron. Se amesteca cu o lingurita de otet de mere, un varf de cutit de sare si o jumatate de lingurita de ulei, dupa care se consuma in maxim 30 de minute de la preparare. Intr-o cura cu leurda, se consuma o astfel de salata o data pe zi, dimineata, la prima masa, inainte de a incepe sa consumi altfel de alimente. O cura cu leurda dureaza minim 10 zile. Este extrem de bine tolerata de ficat si, desi are un puternic miros de usturoi, nu da respiratiei izul neplacut ca in cazul usturoiului.

Afectiuni tratate cu leurda:

Tromboflebita si trombozele in general – dintre plantele medicinale din flora europeana, leurda are printre cele mai puternice efecte fluidifiante sanguine si antiagregante plachetare. Se consuma sub forma de suc: 1-2 pahare pe zi, pe stomacul gol, in cure de minim 20 de zile. Cand sezonul de culegere se sfarseste, se administreaza tinctura de leurda: o lingurita diluata in jumatate de pahar de apa, de patru ori pe zi, in cure de cate o luna, cu o saptamana de pauza.

Sechele dupa accidentul vascular, prevenindu-le in acelasi timp – se face o cura cu salata de leurda timp de doua saptamani, timp in care se consuma cate o portie de salata in fiecare dimineata. Dupa cura de salata se continua tratamentul cu tinctura. Se administreaza de patru ori pe zi, pe stomacul gol. (Tratamentul cu tinctura dureaza minim doua luni).

Ateroscleroza si bolile cardiace asociate unor valori ridicate ale colesterolului – leurda este foarte bogata in adenozina, substanta care are un rol esential in reducerea colesterolului, in impiedicarea formarii trombilor, in scaderea tensiunii arteriale. Astfel, leurda este pe termen lung adjuvantul ideal in tratarea bolilor cardiace (ischemie, aritmie, tahicardie), fiind administrata in cure de cate 2-3 luni, cu doua saptamani de pauza, sub forma de tinctura. Se ia o lingurita de tinctura diluata in apa, de 4 ori pe zi, inaintea meselor principale. In timpul primaverii, este foarte utila o cura cu salata de leurda, cu o durata de minim doua saptamani.

Hipertensiunea arteriala – substantele active continute de leurda au efecte vasodilatatoare si ajuta la mentinerea in limite normale a presiunii sanguine. Se administreaza tinctura de 4 ori pe zi. Tratamentul se face timp de doua luni, cu doua saptamani de pauza.

Oprirea procesului de imbatranire – se consuma zilnic salata de leurda, inaintea meselor principale, pe o perioada cat mai indelungata, in timpul sezonului de recoltare a frunzelor. Ultimele studii arata ca anumite substante active din leurda neutralizeaza radicalii liberi din sange, au efecte de relansare a activitatii endocrine, previn sclerozarea vaselor de sange si favorizeaza circulatia cerebrala.

Reumatismul – se face o cura cu suc de leurda timp de trei saptamani, perioada in care se consuma cate doua pahare de suc pe zi, dimineata, pe stomacul gol. In paralel, se tine o cura vegetariana cu multe cruditati.

Actiune depurativa. Sucul de leurda are puternice efecte depurative, fiind eficient si in tratarea sclerodermiei, psoriazisului, acneei si in general a bolilor de piele care apar pe fondul intoxicarii organismului.

Inlaturarea efectelor nocive ale nicotinei si fumatului – atat clorofila din frunzele proaspete de leurda, cat si anumite substante similare cu cele continute de usturoi, au efecte antitoxice puternice. Ele contracareaza efectele daunatoare ale nicotinei si gudronului din tigari, fiind un mijloc de protectie excelent, atat pentru fumatorii activi, cat si pentru cei pasivi. De asemenea, se pare ca in timpul curei cu leurda, renuntarea la fumat este mai usoara. Se consuma zilnic suc de leurda, cate 2 pahare pe zi, dimineata si seara, pe o perioada de minim doua saptamani.

Leurda stimuleaza capacitatea de memorare, combate momentele de lapsus, amneziile, insomniile, ametelile de dimineata, starile depresive, tensiunea la nivelul capului si starile de anxietate si de neliniste. In tratamentul insomniei si al starilor de neliniste, sunt indicati bulbii, care se pot consuma ca atare sau sub forma de salata.

Afectiuni respiratorii. Frunzele consumate sub forma de salata sunt benefice persoanelor cu bronsite, in tuberculoza pulmonara si in tratarea infectiilor de la nivelul cailor respiratorii superioare (gripe, raceli), datorita efectului antiseptic si antiinflamator. Actiunea benefica a plantei este datorata si substantelor volatile pe care le contine. Aceleasi substante au si un pronuntat efect expectorant, eliminand mucusul din arborele bronsic. Tinctura de leurda este un bun adjuvant in tratamentul bolilor ce afecteaza aparatul respirator. Leurda curata rinichii si vezica urinara, favorizeaza urinarea si elimina excesul de acid uric, foarte daunator la bolnavii de guta. D.F.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img