sâmbătă, 27 aprilie, 2024

EUROSTAT. Romania a inregistrat cea mai mare CRESTERE ECONOMICA din Uniunea Europeana

Distribuie:

Publicat:

Romania a inregistrat cea mai mare crestere economica, in ritm anual, din Uniunea Europeana in perioada aprilie – iunie 2017, gratie unui avans de 5,7%, arata noua estimare revizuita publicata joi de Eurostat si preluata de agerpres.

Eurostat si-a mentinut estimarile potrivit carora Produsul Intern Brut al Romaniei a inregistrat atat in primul trimestru al acestui an, cat si in trimestrul al doilea, un avans de 5,7%, comparativ cu perioada similara din 2016. In schimb, Eurostat a revizuit usor in crestere estimarile privind cresterea economica inregistrata in ritm anual atat de zona euro, de la 2,2% pana la 2,3%, cat si Uniunea Europeana, de la 2,3% pana la 2,4%.

De asemenea, noile date Eurostat arata ca in trimestrul al doilea, comparativ cu primul trimestru, Romania a avut a treia mare crestere economica trimestriala din UE, in loc de a doua cum a anuntat Eurostat in estimarile preliminare publicate la mijlocul lunii august. Cu o crestere economica de 1,6% de la un trimestru la altul, Romania este devansata doar de Cehia, 2,5%, si Suedia, 1,7%.

Si in acest caz, avansul economiei romanesti este mult superior mediei din zona euro, unde PIB a crescut cu 0,6% comparativ cu trimestrul precedent, si din UE, in cazul careia Eurostat si-a imbunatatit estimarile pana la 0,7% fata de un avans de 0,5% cat estima initial.

Datele publicate de Eurostat sunt similare cu cele anuntate anterior de Institutul National de Statistica (INS), potrivit caruia, in trimestrul II 2017, comparativ cu trimestrul I 2017, PIB-ul a fost, in termeni reali, mai mare cu 1,6%. Fata de acelasi trimestru din anul 2016, PIB-ul a urcat cu 5,9% pe seria bruta si cu 5,7% pe seria ajustata sezonier.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img