joi, 28 martie, 2024

EVALUAREA ACTIVITATII INSPECTORATULUI DE POLITIE AL JUDETULUI VASLUI IN ANUL 2016

Distribuie:

Publicat:

In anul 2016, Inspectoratul de Politie al Judetului Vaslui a indeplinit misiunile stabilite prin legea de organizare si functionare, aceea de aparare a drepturilor si libertatilor fundamentale ale persoanei, a proprietatii private si publice, prevenirea si descoperirea infractiunilor, respectarea ordinii si linistii publice, in conditiile legii.

In anul 2016, politistii au desfasurat 30 razii si 2.142 de actiuni. Valoarea bunurilor ridicate in vederea confiscarii in cadrul actiunilor desfasurate a fost de aproximativ 8.000.000 de lei.

    Au fost initiate 3 programe de prevenire in cadrul carora s-au abordat teme privind prevenirea delincventei juvenile si victimizarii minorilor, prevenirea  infractiunilor contra patrimoniului si prevenirea  infractiunilor contra persoanei. In cadrul programelor, proiectelor si campaniilor,  politistii de prevenire a criminalitatii au desfasurat 189 de intalniri cu grupuri tinta, in special in unitatile de invatamant si ocrotire, iar numarul beneficiarilor a fost de 5.612 elevi si cadre didactice.
     
    In anul 2016, 74,96 % din faptele sesizate au fost de natura judiciara, 5,45 % de natura economico-finaniciara si 19,59 %  infractiuni de alta natura.
    Infractiunile stradale s-au mentinut aproximativ la nivelul anului 2015. Infractiunile stradale sesizate reprezinta 3,8% din totalul infractiunilor sesizate la nivelul judetului Vaslui, 83% dintre acestea fiind comise in mediul urban.
    In procent de 77% sunt infractiuni de furt, in special furturi din autovehicule si furturi de componente din exteriorul acestora.

In anul 2016, 53,42%  din criminalitatea sesizata a provenit din mediul rural, cele mai multe fiind infractiuni de natura judiciara.

Din numarul total de infractiuni sesizate in mediul rural, in procent de 23,26% au fost infractiuni de furt, fiind inregistrata o scadere fata de anul 2015 cu 6,84%.
   
Evolutia inregistrata in cursul anului 2016 a principalilor indicatori privind dinamica accidentelor grave de circulatie arata un trend descendent al victimizarii participantilor la traficul rutier inregistrat la nivelul judetului Vaslui.

 Astfel, pe drumurile publice din judetul Vaslui au fost inregistrate scaderi fata de anul 2015, de 1,6% la numarul accidentelor grave, de 3,03% la persoane decedate si de 8,5% la raniti grav.
    Principalele cauze ale accidentelor grave au fost:

abateri ale pietonilor;
abateri comise de carutasi;
abateri ale biciclistilor;
nerespectarea regimului legal de viteza.

Actiunile desfasurate in teren de politistii rutieri pentru combaterea cauzelor generatoare de accidente au avut ca rezultate 43.753 de sanctiuni contraventionale aplicate, 2.712 de permise de conducere retinute in vederea suspendarii si 844 de certificate de inmatriculare retrase.

Activitatea preventiva a politistilor de investigare a criminalitatii economice a constat in organizarea a 89 de actiuni, in cadrul acestora fiind constatate 11,67% din totalul infractiunilor cercetate. Au fost aplicate 1.249 de sanctiuni contraventionale, in valoare de aproximativ 1.130.000 de lei si confiscate bunuri in valoare de 182.200 de lei, a caror provenienta nu a putut fi dovedita sau care au fost ridicate in vederea confiscarii speciale in lucrarile penale instrumentate.

Criminalitatea judiciara de mare violenta a scazut semnificativ, cu un procent de 45% fata de anul 2015, inregistrand cea mai mica valoare din ultimii cinci ani. 
Infractiunile de mare violenta sesizate in anul 2016 reprezinta 0,48% din numarul total al infractiunilor contra vietii, integritatii corporale si sanatatii.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img